Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ухапшен јер је објавио листу утајивача пореза
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 10. 2012.

Извор: Мондо

Ухапшен јер је објавио листу утајивача пореза

Грчки новинар Костас Ваксеванис ухапшен је данас под оптужбом за "нарушавање приватности", пошто је објавио листу од око 2.000 Грка који имају рачуне у швајцарској банци ХСБЦ, преко којих су наводно избегавали плаћање пореза.

Ваксеванис је изјавио да је листа коју је објавио иста она коју је тадашња министарка финансија Француске, а садашња извршна директорка Међународног монетарног фонда Кристин Лагард, пре две године доставила грчким званичницима.

Неки од побројаних на листи, међу којима има и уважених Грка, осумњичени су да су користили рачуне у швајцарској банци, како би избегли плаћање пореза, пренео је Би-Би-Си.

Листу је најпре објавио један од запослених у банци ХСБЦ, а Лагардова ју је касније предала грчким властима.Од тада, све касније грчке власти оптужене су да су покушале да сакрију листу, наводи агенција Франс прес.

"Уместо да су ухапсили оне који су избегавали плаћање пореза и министре који у рукама имају ову листу, они покушавају да хапсе истину и слободу штампе", рекао је Ваксеванис.

Ваксеванис ће сутра бити изведен пред суд, где ће одговарати на оптужбе, пошто је имена са листе објавио у магазину "Хот док", за који ради.

Како је пренела агенција Ројтерс, новинар је ухапшен јер је листу имена објавио без посебне дозволе, чиме је нарушио закон о заштити личних података.

"Нема података да су особе или компаније са листе нарушиле закон", рекао је за британску агенцију неименовани полицијски званичник.

Влада у Атини затражила је пре неколико данас од власти Француске да јој поново пошаље листу са именима Грка који имају рачуне у швајцарским банкама, изјавио је министар финансија Јанис Стурнарас.

Оригинална листа са подацима о око 2.000 богатих Грка која је Атини достављена 2010, је нестала, пренела је тада француска новинска агенција АФП. Та тзв. "Лагардина листа" дуго је била под велом мистерије, а грчки званичници су почетком октобра потврдили да је пронађена њена копија пошто је оригинална верзија очигледно нестала.

Први прималац тих података, бивши грчки министар финансија Јоргос Папаконстантину, рекао је у парламенту да не зна шта се десило са оригиналном верзијом листе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси