Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Регионални сервиси политички пројекат
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 10. 2012.

Извор: Преглед

Регионални сервиси политички пројекат

Радио-телевизија Крагујевац одлучила је да иступи из Асоцијације независних електронских медија (Анем) због неслагања око формирања регионалних јавних сервиса, потврдио је јуче председник Анема Саша Мирковић.

 

Он је за Еурактив Србија оценио да су регионални јавни сервиси „политички пројекат“, а потврда тога је, како је рекао, то што се иницијатива појављује упоредо са идејом о регионализацији Србије. „Волео бих да верујем да политички разлози нису иза ове приче, али идеја формирања регионалних центара је прилично политизована и коинцидира са пројектом регионализације“, оценио је председник Анема.

Управни одбор Јавног предузећа Радио-телевизија Крагујевац (РТК) одлучио је јуче да иступи из Анема, чији је члан од 1997. године, да би то предузеће прерасло у регионални јавни сервис, саопштила је РТК.

„Није изненађење да је РТК иступио из чланства. Разлози су највише везани за дијаметрално супротне погледе на такозвану Крагујевачку иницијативу о формирању регионалног центра“, казао је Мирковић. Асоцијација и крагујевачка медијска кућа се „већ дуго размимоилазе“, а врхунац неслагања је настао кад се АНЕМ дистанцирао од медијске стратегије која је предвидела могућност формирања регионалних центара, додао је.

„Ми нисмо хтели да их избацимо из чланства. Очито је процена РТК била да је међусобно неразумевање достигло ниво да не могу да остану наша чланица у будућности“, рекао је Мирковић, истичући да је то редак пример иступања из асоцијације. Према подацима са сајта Анема, из Асоцијације, која тренутно броји 37 пуноправних и 49 придружених чланова, досад су иступиле само две чланице и то пре скоро 15 година.

Антена М из Подгорице је добровољно напустила мрежу у октобру 1998. док је Радио Смедерево негде у то време напустио Анем после одлуке локалне власти на челу са Социјалистичком партијом Србије. Мирковић је рекао да Анем и даље мисли да је РТК једна од најбољих регионалних станица, али остаје при ставу да је приватизација медија нужност. Он је оценио као илузорна очекивања промотера идеје о регионалним центрима да ће бити новца за финансирања тих сервиса у тренутку „кад се тражи новац за РТС“.

„Ниједна станица не може да буде повлашћена у односу на приватне или оне које су приватизоване, већ све морају да имају истоветне услове, нарочито у кризи“, закључио је Мирковић за Еурактив Србија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси