Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  На расветљавању убистава новинара раде две тима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 10. 2012.

Аутор: Ј. Л. Извор: Данас

На расветљавању убистава новинара раде две тима

У току је формирање два тима у оквиру истог радног тела, које ће се бавити расветљавањем неразрешених убистава троје новинара - Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића, сазнаје Данас у кабинету шефа Бироа за координацију служби безбедности Александра Вучића.

 

Како је за наш лист прецизирано, у једном тиму биће новинари, односно представници новинарских удружења, док ће други чинити оперативци служби безбедности и полиције, односно по један из сваке службе. Тренутно се ради на списку конкретних имена.

Поводом примедби Данаса да је прошло месец дана од најаве формирања ове комисије, у Вучићевом кабинету је речено да је до тога дошло из више разлога.
Један је то што су у међувремену службе безбедности формирале нова руководства после доласка нове Владе Србије, а друго је инсистирање Александра Вучића да у рад комисије буду укључени искључиво они који су пратили случајеве убиства новинара и који су упознати са детаљима ранијих истрага и притом ни на који начин нису могли да буду повезани са ранијим могућим манипулацијама доказима.

Према незваничним информацијама пак, пошто је иницијална идеја да новинарски тим буде „међународни“, постоје незванични контакти у којима су неке европске земље понудиле помоћ и подршку раду ове комисије.

- Трудим се да имам разумевања за кашњење у формирању међународне комисије. Колико сам обавештена, реч је о иницијативи Верана Матића коју је прихватио Александар Вучић и усвојио Биро за координацију безбедносних служби. Матић ми је рекао да сам предложена за члана комисије. Чекам да ми се неко тим поводом и званично обрати - каже за Данас председница УНС Љиљана Смајловић.

Адвокат Рајко Даниловић, који заступа брата убијеног Славка Ћурувије, Јову, као и Бранислав Тапушковић, који заступа породицу Даде Вујасиновић, кажу за Данас да их нико од званичника још није контактирао на ову тему.

Подсетимо, 21. септембра Веран Матић, главни уредник РТВ Б92, објавио је на скупу ОЕБС у Београду, о слободи медија у Југоисточној Европи, да је Вучић претходног дана подржао иницијативу да се оснује међународна комисија за расветљавање убиства новинара, односно да је то предложио Бироу за координацију служби безбедности. Формирање комисије тада су подржали Вукашин Обрадовић, председник НУНС, као и  представница ОЕБС  за слободу медија Дуња
Мијатовић.

Део стручне јавности указао је пак да је иницијатива само медијска, пошто након толико година није могуће прикупити релевантне материјалне и нематеријалне доказе, нарочито зато што дела нису извршена неплански.
Расветљавања убистава Милана Пантића, Даде Вујасиновић и Славка Ћурувије била су „приоритет“ за сваког новог тужиоца и сваку нову власт, али досад сем претпоставки, нису расветљени. Дописник Вечерњих новости из Јагодине Милан Пантић убијен је испред улаза у своју зграду, 11. јуна, 2001. Пантић је истраживао криминалце у белим рукавицама, злоупотребе у приватизованим предузећима и рад општинских власти у поморавском региону. Годинама уназад из Јагодине стиже иста „вест“: нема нових доказа о убиству Пантића.

Власник Дневног телеграфа и Европљанина Славко Ћурувија убијен је испред улаза зграде у којој је становао,  у недељу, на Ускрс, 11. априла 1999. Истрагом је утврђено да је стално био под будним оком оперативаца ДБ, који су пред само убиство - повучени. Истражни судија саслушао је до сада више од 100 сведока, међу којима 27 припадника ДБ који су га пратили.

Дада Вујасиновић убијена је 8. априла, 1994. године, у свом стану на Новом Београду. За некадашњи недељник Дугу извештавала је са ратишта и о београдском криминално-политичком подземљу. Њена смрт је 15 година вођена као самоубиство, да би тужилаштво у јануару 2009. то оквалификовало као убиство.

Притисак из ЕУ

Могућа политичка убиства, односно случајеви нерасветљених убистава новинара, укључени су и у оцене ЕУ о владавини права у Србији, а известилац Европског парламента Јелко Кацин истакао је њихову важност када се (и ако се) буду отворили преговори о чланству.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси