Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Промоција нове књиге Душана Микље „Градови као судбина“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 12. 2022.

Аутор: Бета Извор: Бета

Промоција нове књиге Душана Микље „Градови као судбина“

Промоција књиге „Градови као судбина“ аутора Душана Микље, дугогодишњег члана УНС-а биће одржана у књижари Вулкан на Тргу републике у среду, 14. децембра, у 19 сати.

О новој Микљиној књизи говориће Мелиха Правдић, новинарка и уредница програма Радио Београда 2, као и Мухарем Баздуљ, писац и преводилац.

„Имао сам среће што сам боравио у Африци у време збацивања окова колонијализма, у Италији у доба Црвених бригада и тероризма, у Њујорку пред распад Југославије и у Бриселу, седишту ЕУ и НАТО-а, у време њеног распада.

У овом роману, готово ништа није измишљено – ни личности ни догађаји. Другим речима, ми живимо у градовима, али и градови живе у нама.

У овом роману то се дословно може схватити, јер су градови у којима сам живео били личан избор, али и наметнути нежељеним околностима“, истакао је Душан Микља.

Роман „Градови као судбина“ може се жанровски доживети на више начина – као стварносна проза, сведочанство о тектонским друштвеним потресима последњих деценија, као опис градова (не у путописном, већ у судбинском смислу), а можда највише као лична исповест некога ко у више градова истражује ко му је нанео зло, али и као противотров, узимајући у обзир и оно лепо и добро што је доживео.

Душан Микља је дипломирао на Катедри за енглески језик и књижевност Филолошког факултета у Београду, и одувек се бавио речима – као професор, преводилац, новинар и писац.

Аутор је више романа, збирки прича, путописно-есејистичке прозе, животописа, драма и публицистичких дела.

Његов роман „Њујорк, Београд“ добио је Награду Златни хит либер за једно од најчитанијих књижевних дела.

На међународном фестивалу у Москви за драму „Орден“ добио је Награду за најбољи савремени антиратни текст, а за документарну драму „A luta continua“ годишњу Награду Радио Београда.

Добитник је Награде за животно дело Удружења новинара Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси