Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јелена Ћурувија Ђурица: Смирај за нас значиће пресуда какву заслужујемо и ми и тата. И какву заслужују његове убице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 12. 2022.

Аутор: Перица Гуњић Извор: Цензоловка

Јелена Ћурувија Ђурица: Смирај за нас значиће пресуда какву заслужујемо и ми и тата. И какву заслужују његове убице

Пред заседање Апелационог суда, који ће од 5. до 9. децембра одлучивати о жалбама на пресуду првостепеног суда за организовани криминал, којом су на укупно 100 година затвора осуђени оптужени за убиство новинара и издавача Славка Ћурувије, његова ћерка Јелена каже да, упркос свему, ипак жели да верује у професионализам и посвећеност судија

Осам година је прошло од подизања оптужнице против четворице оптужених за убиство новинара и издавача Дневног телеграфа и Европљанина Славка Ћурувије: бившег начелника Ресора државне безбедности Радомира Марковића, начелника београдског центра РДБ-а Милана Радоњића, главног инспектора у Другој управи РДБ-а Ратка Ромића и резервног припадника службе Мирослава Курака, који је у бекству.

Ни 23 и по године касније, породица Славка Ћурувије није дочекала да злочинци буду праведно кажњени за убиство критичара режима Слободана Милошевића, кога је тајна служба, усред НАТО бомбардовања, пратила до пред само убиство.

У понедељак, 5. децембра, Апелациони суд у Београду отвара петодневно заседање на коме ће одлучивати о жалбама на другу пресуду Посебног одељења Вишег суда за организовани криминал, којом су четворица оптужених, као и први пут, осуђени на укупно 100 година затвора.

О пресуди која је најважнија за породицу, пријатеље и поштоваоце убијеног новинара, али и за слободу говора, безбедно бављење критичким новинарством, заустављање деценијске некажњивости злочина над новинарима, за будућност демократије у Србији, разговарамо са Славковом ћерком Јеленом Ћурувијом Ђурицом.

Цензоловка: Шта очекујете од отварања процеса пред Апелационим судом? Како видите то што се суђење завршава тек осам година после подизања оптужнице?

Јелена Ћурувија Ђурица: Као што знамо, цео процес у вези са татиним суђењем био је прилично турбулентан. Очекивали смо, ми као породица, да се све заврши после прве пресуде коју смо добили, која је била оптужујућа. Међутим, није. Враћено је – као што знамо, да не понављам све како је било.

Нажалост, због свега тога не могу сада да имам неко баш позитивно очекивање. Додуше, немам ни негативно, и то је оно што је добро. Желим да верујем да ће судије да се упусте у овај процес и да ће, што се њих тиче, наћи најбоље могуће решење.

Некако ипак желим да верујем у њихов професионализам и њихову посвећеност.

Цензоловка: Каква би из угла породице Славка Ћурувије била праведна пресуда?

Ћурувија Ђурица: После 23 године тешко да ишта може да нас задовољи. Толико смо се намучили свих ових година да дођемо до ове тачке, а и даље није крај. Оно што би био неки смирај за нас, а можда и за њега, јесте да се стварно деси тај крај и да то буде крај какав заслужујемо ми, какав заслужује он и какав заслужују његове убице.

Цензоловка: Да ли очекујете да икада буде истражена политичка позадина убиства? Ако не очекујете да се то догоди пред судовима, да ли ћете и како наставити борбу за коначну правду?

Ћурувија Ђурица: Нажалост, испоставило се да нема неких јасних доказа о вези између налогодаваца и извршитеља. То јесте правни проблем – како наћи везу између тих људи. Али, некако логиком и здравим разумом, сви ми знамо како се радило деведесетих и ко су налогодавци.

У том смислу, и Славко Ћурувија фондација и породица ће се потрудити да нађу везу. Ако успемо, било би добро. Ако не, видећемо.

Видео снимак интервјуа објављеног на Цензоловка.рс

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси