Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Да ли је боље финансирати РТС из буџета или претплате?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 10. 2012.

Извор: Данас

Да ли је боље финансирати РТС из буџета или претплате?

Питање и одговор...

Горан Пековић
члан Савета РРА

То је питање за државу. И финансирање из буџета и финансирање претплатом имају и предности и мана, и једно и друго су примењива и виђена решења у Европи. Без обзира на то који се начин финансирања за Јавни сервис одабере, мора се обезбедити његова уређивачка независност. Плашим се на крају да ће се и једно и друго свалити на терет грађана.

Драган Јањић
потпредседник НУНС

Најбоље је финансирати РТС из претплате, али под условом да се осигура наплативост преко 90 одсто. Није немогуће уредити област наплате претплате и постоје начини да се то наплати од оних који не испуњавају ту обавезу. Сви треба да схвате да се претплата не плаћа за гледање телевизије, већ за производњу програма који ће бити од јавног интереса и неће бити комерцијалан.

Нино Брајовић
генерални секретар УНС

Сматрам да је боље да се РТС финансира из претплате, јер би финансирање из буџета довело Јавни сервис под утицај власти, која контролише буџет. Ипак, постоје механизми да се и то регулише доношењем закона којим би се РТС експлицитно одвојио од извршне власти. Мада, и ту има простор за преваре, те је претплата свакако бољи начин.

Милош Васић
новинар

Мислим да би РТС требало сам да се финансира како зна и уме. Немам ништа против претплате, али не желим да ми се новац узима преко струјомера, односно да иде преко рачуна за струју. Нека шаљу посебне рачуне. Идеја да се Јавни сервис финансира одузимањем од плата је скандалозна.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси