Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Буџет етар проређује
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 10. 2012.

Аутор: Т. Марић Извор: Вечерње новости

Буџет етар проређује

Радио Бум 93 тражи од града да се новац свима дели транспарентно

Радио Бум 93 престао је да објављује вести о раду локалне самоуправе, у знак протеста због начина доделе буџетских средстава намењених финансирању локалних медија.

Уредништво и запослени у овом радију сматрају да се новац из буџета додељује нетранспарентно и без јасно утврђених мерила, а слично мисле и у осталим локалним медијима који су - добрим делом и због изостанка новчане подршке града - запали у финансијску кризу. Међу таквима су: ТВ 012, Хит радио, недељник „Округ“ и месечни лист „Нова реч“, којима прети опасност и од потпуног гашења...

- Тражимо да се средства расподељују на јавном конкурсу, почетком године, и то за финансирање пројеката којима се обезбеђује квалитетно информисање. Такође, захтевамо да се оформи независна комисија која би одлучивала о расподели средстава, али да не буде политички инструисана од странака које су на власти - указују запослени у Радију Бум 93.
Иначе, новац из буџета локалним медијима се додељује из два извора - из средстава којима располажу и Скупштина града и градоначелник.

Из првог извора, за 2012, издвојено је 6,5 милиона, који се исплаћују приватним телевизијама Сат и Дуга, те недељнику „Реч народа“. Жарко Пивац (ДС), председник Скупштине града, каже да се овим медијима плаћа јер су то право остварили на јавном тендеру.

- Са њима су склопљени регуларни уговори за ову годину и ту више ништа не може да се промени. Да би се новац равномерније распоређивао, на тендеру за наредну годину треба прецизирати мерила и новац поделити свима, у висини која одговара квалитету извештавања и величини медија - каже Пивац.
Што се тиче пара које додељује градоначелник, за ову годину ради се о суми од 5,5 милиона. Међутим, ова средства исплаћивана су до јуна, до кад је први човек Пожаревца био Миодраг Милосављевић (ДС), и утрошена су 2,2 милиона. Остатак никоме још није исплаћен.

- Сва дуговања медијима ускоро ће бити исплаћена. Да не бисмо плаћали казне после контрола буџетских ревизора, морамо наћи одговарајући правни основ за будућу расподелу средстава локалним медијима - каже актуелни градоначелник Миомир Илић (СПС).

Једна каса ' "Два путића"

- Тражимо и да град јавно објави колико средстава из буџета одлази Јавном радио-дифузном предузећу „Радио Пожаревац“, као и сва плаћања локалним медијима у 2012. години. Такође, захтевамо да се не дозволи јавним предузећима да додатно финансирају медије буџетским средствима, по свом нахођењу и без критеријума - наведено је у протестном обраћању запослених у радију „Бум 93“.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси