Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Посланици питали о земљишту, претплати за РТС...
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 10. 2012.

Извор: Танјуг

Посланици питали о земљишту, претплати за РТС...

Посланици републичког парламента данас су покренули низ питања о начину уступања пољопривредног земљишта у Војводини шеику из Абу Дабија, наплате претплате за РТС, али и приватизације појединих предузећа.

Посланике Лиге социјалдеморката Војводине занимало је на основу ког закона је делегација Србије, која је боравила у Абу Дабију, обећала тамошњем шеику продају 25.000 хектара пољопривредног земљишта у Војводини, тврдећи да је тиме прекршен закон.

Шефица посланичке групе ЛСВ Александра Јерков упитала је, у делу седнице када посланици сваког уторка и четвртка траже информације од представника власти, "да ли је то можда мимо знања парламента промењен Закон о пољопривредном земљишту и да ли то значи да у Србији постији договорна економија".

Оцењујући да је Војводина најбоље на својим леђима осетила ту договорну економију када је упитању и пројекат Јужни ток, она је критиковала министра финансија Млађана Динкића и оценила да и последњи пример “показује шта Динкић мисли о Војводини и њеним пољопривредницима, као и о реституцији, јер је земљиште које је обећао предмет реституције”.
“Динкић не може да уступа 25.000 хектара земље без тендера, ако у овоме ипак успе да ли можемо очекивати да неким наредним договирма по његовој слободној процени поклони рецимо Петроварадинску тврђаву”, упитала је Јерков.

Потпредседница Скупштине Србије Весна Ковач, која је председавала данашњом седницом, рекла је да парламент није добио предлог за измене Закона о пољопривредном земљишту.

Посланик ДСС Синиша Ковачевић упитао је министра културе и информисања Братислава Петковића о ситуацији у РТС-у и проблемима наплате претплате, наводећи да је она "спала" на 30 одсто, док у Хрватској иде и до 90 одсто.

Ковачевић је упитао и да ли то значи да Хрвати више воле своју телевизији него Срби своју, или постоји разлика у квалитету програма.

Говорећи да РТС има огроман рекламни потенцијал, Ковачевић је упитао и да ли је тачно да се огроман маркентиншки потенцијал продаје одговарајућим фирмама.
“Ко су тачно власници тих фирми, да ли је тачно да су то Драган Ђилас и Срђан Шапер, о ком се пројективаном губитку ради и да ли у томе има елемената кривичног дела”, упитао је Ковачевић, кога је занимало и колико је стипендија додељено након 2000. године за снимање филмова, који никада нису ни започети.

Посланица на листи ЛДП Ранка Савић покренула је питање топлог оброка и регреса за професионалне војнике и упитала министре одбране и финансија зашто се на њих не односи члан Закона о раду, којим је предвиђено да запослени имају право на топли оброк и регрес за одмор.

“Да ли професионална војска треба да носи сендвиче и да иде у продавнице и купује бурек. Зашто се на професионалне војнике не примењује Закон о раду?”, упитала је Савић и навела да то не би ни питала у парламенту, али да је већ тражила тумачење Министарства рада које ју је обавестило да је потребно да уплати таксу од 10.330 динара како би добила тумачење закона.

“Питам министра финансија да ли је нормално да једна такса за тумачење закона кошта толико”, упитала је Савић.

Напредњак Момир Стојановић је питао да ли ће се у оквиру испитивања спорних приватизација испитати и приватизација нишког предузећа “Нисала”, вредног, према неким проценама, 61 милион евра, које је, како је рекао, “поклоњено београдском предузећу “Домал” за нешто више од 325.000 евра.

Социјалиста Неђо Јовановић је поставио питање, будући да се очекује повратак око 400 судија на своје функције, да ли сви који треба да се врате то и заслужују, јер Уставни суд није улазио у оцене њиховог рада, већ процедуру њиховог неизбора.

Он је упитао да ли ће Министарство правде донети нови Правилник о оцењивању рада судија и систематизацији радних места.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси