Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Век од рођења Душка Радовића, а у његовом родном граду биста без главе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 11. 2022.

Аутор: Љубица Јоцић Извор: Јужне вести

Век од рођења Душка Радовића, а у његовом родном граду биста без главе

Пре тачно 100 година у Нишу је рођен српски песник, писац, новинар, афористичар и ТВ уредник - велики Душан Радовић. У његовом родном граду једна основна школа, улица, Дом за незбринуту децу и омладину, Здравствена станица, носе његово име, а спомен-биста која је подигнута близу Правног и Економског факултета месецима је без главе.

А ми смо без одговора где је део споменика и када ће бити враћен. Асистент на Филозофском факултету и некадашњи радио-водитељ Велибор Петковић је писао докторат посвећен Душану Радовићу, а каже да Ниш може да се одужи великану отварањем омладинског Клуба за креативно писање.

29. новембра 1922. године у Нишу се родио велики Душан Радовић. Био је један од највећих српских песника и писаца, али и новинар, афористичар и ТВ уредник. Радио је као главни уредник Пионирских новина, уредник Програма за децу Радио Београда, уредник Програма за децу Телевизије Београд, уредник листа Полетарац, новинар Борбе и од 1975. године као уредник Студија Б.

У Нишу има два спомен-обележја - тачније једно и по. У дворишту Основне школе "Душан Радовић" је једно, а друго је само постоље без главе која је од јула нестала.

Како је летос речено из нишке полиције, део бисте је пао и уклоњен је до његове репарације, а из Завода за заштиту споменика у Нишу кажу да бисте нису заштићено културно добро и оне су под заштитом локалне самоуправе. Где је глава спомен-бисте из Града нису одговорили на питање новинара Јужних вести.

Колико је значајан Душан Радовић не само за Ниш, већ и за ове просторе, потврђује и Велибор Петковић, асистент на Филозофском факултету у Нишу и некадашњи радио-водитељ, који је изабрао песника за свој докторат.

Тешко је одужити се Душану Радовићу јер је то човек који је направио прекретницу у књижевности за децу после Другог светског рата. Оно што су Васко Попа, Миодраг Павловић, Стеван Раичковић у поезији за одрасле, то је Душан Радовић за поезију за децу. Оно што се заборавља, прво његово дело је настало за електронске медије. Била је то радио-драма "Капетан Џон Пиплфокс" из 1953. године. Годину дана касније је објављена књига "Поштована децо". Душан Радовић је толико велики да њему не би могао да се одужи ни град величине Њујорка - каже Петковић.

Давањем имена Душана Радовића улици, основној школи, здравственој станици и Дому за незбринуту децу и омладину Ниш се није довољно одужио великану, сматра Петковић.

Он је човек који је жив и даље својим делом. Никада није био цитиранији него данас, у време интернета. Био је први српски писац који је био и медијски аутор. Када би Ниш покушао да се одужи, мислим да не било довољно то што се нешто зове по њему - додаје Петковић.

Једини начин је да се направи неко место, медиј где би деца и омладина могли нешто да стварају.

То би била и радио-станица, телевизија и портал. То би била нека школа креативног писања која би се звала Душан Радовић и у којој би млади људи могли да пишу и стварају. Радовић је писао романе на једној страници, па омогућити младима да се тако креативно изражавају. Он је сматрао да ће књига постепено нестајати, али да то није штета јер ћемо наћи друге облике изражавања. Важно је да млади људи испоље своју креативност, а Град Ниш би уз мала средства то могао да направи - прича Петковић.

Према подацима које има Велибор Петковић, Душан Радовић је живео у Прилепској улици у Нишу до 1928. када је његов отац, машиновођа Угљеша добио премештај у Суботицу.

Један од разлог што се заборавља да је он Нишлија је што се он прославио Београд емисијом "Београде, добро јутро". Он је прославио Београд, али је првих шест година живео у Нишу. Он је у Нишу гледао први филм, имао је пет година када га је тетка Јелица одвела у кафану, а тог дана га је одвела да га фотографишу. Први сусрет са медијима је имао управо у Нишу - додаје Петковић.

Дела овог аутора превођена су на све значајније светске језике, а добитник је и значајних награда.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси