Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Израда интерних кодекса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 11. 2022.

Аутор: ФоНет Извор: ФоНет

Израда интерних кодекса

Најважније теме приликом израде интерних медијских кодекса биле су извештавања у кризним ситуацијама, питање ауторских права и извештавање или учешће новинара у изборима за савете националних мањина, речено је на представљању пројекта "Како да напишете интерни кодекс добре новинарске праксе" у организацији Савета за штампу.

Медијска експерткиња и консултанткиња на том пројекту Љиљана Зуровац истакла је да су интерни кодекси велика помоћ новинарима и редакцијама код извештавања у специфичним ситуацијама.

Оценила је да нема наметања у вези са тим шта мора да буде написано у интерном кодексу и указала да је прва инструкција редакцијама била да чланови редакције поставе питања у вези са својим основним дилемама приликом извештавања.

Зуровац је нагласила да данас није једноставно правити етичке кодексе јер је на медијској сцени "потпуни хаос", зато што је веома много медија "и све је постало медиј и свако себе може назватин новинаром".

Упозорила је да оно што грађанин који није професионални новинар напише на некој друштвеној мрежи на интернету "није новинарство и није вест, а врло често се прихвата као да је вест".

Због тога, нагласила је, никада није била већа потреба за прецизирањем и придржавањем етичких правила у новинарству.

Одговорна уредница портала Сторителер (Storyteller) Владимира Дорчова Валтнерова рекла је да интерни кодекс тог портала уједно и дефинише уређивачку политику тог медија, па је истовремено и интерни и екстерни документ.

Навела је да је интерним кодексом истакнуто да Сторителер има мисију да информише, едукује и инспирише, и да тај портал неће одступати од својих основних вредности, тако да се очекује да сви који сарађују са редакцијом деле сличне вредности.

Новинар "Лозничких новости" Небојша Трифуновић рекао је да је основни мотив за израду интерног кодекса било извештавање са еколошких протеста прошле године јер су до тада на сваки догађај одлазили као да је у питању извештавање са неке конференције за штампу.

Нагласио је да је основни принцип интерног кодекса "Лозничких новости" да ништа није важније од живота и здравља новинара и новинарки, и да добра фотографија или прилика да се чује нешто више нису важнији од живота.

Навео је да интерни кодекс регулише припреме за одлазак на терен и да је наглашено да на догађаје као што су демонстрације више не може да иде само један члан редакције, од којих један брине о окружењу у коме раде.

Интерни кодекс дефинише и поступање на терену, однос са полицијом, дигиталну безбедност и бригу о здрављу новинара уколико буде повређен приликом извештавања, додао је Трифуновић.

За учешће у пројекту пријавило се око 40 од 85 медија којима је упућен упитник, а Савет за штампу помогао је у изради интерног кодекса за седам медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси