Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Више волим Премаг Раду него Твитер да ми даду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 11. 2022.

Аутор: Зоран Станојевић Извор: Време

Више волим Премаг Раду него Твитер да ми даду

Радмила Премаг била је лепотица ако је судити по фотографији која се појавила на интернету, на којој јој ветар мрси косу док она стоји у кабриолету. Много је познатија као инспирација Јури Стублићу за песму Срце на цести, која потврђује да је млада Радмила или Рада волела брзу вожњу и, можда, тако и страдала. Јер на интернету, сем те слике, нема никаквих других података о њеном постојању. Додуше, у песми је страдао и Јура, а ено га живог, здравог и распеваног.

Наравно, Рада је измишљена како би се неки од шаљивџија на Твитеру поиграо стихом “возио сам према граду” претворивши га у “возио сам Премаг Раду”. И забава је могла да почне. У таквим ситуацијама твитераши се деле на оне који прихвате фору и крену и сами да доливају, мртво озбиљним тоном како и мора да буде у оваквим ситуацијама. Много горе је са оном другом групом која простодушно поверује да је цели живот песму разумела погрешно и захваљују се што им је коначно неко “објаснио”.

Интернет се затрпава сатиром и поигравањима са чињеницама, све то је, као у некој канализацији, помешано са здравим и тачним информацијама. Понекад је тешко разликовати када се неко зафркава, а када је озбиљан, истина делује као спрдња, а спрдња као истина. Ако би дошло до неке катаклизме која би уништила већину наших дигиталних архива, помислите како би неки будући истраживачи реконструисали ову епоху, пресрећни што су успели да дешифрују наше бинарне, бизарне записе.

Можда таква катаклизма није неопходна, довољно је да образовање мало посрне и да будући истраживачи архивама приступе са мало више наивности. Глупост оверена у научном раду постаје чињеница вредна цитирања. У недостатку живих сведока да укажу на лаж, она ће се, тако документована, полако трансформисати у истину за сва времена. Зато је неопходно сместа је демантовати, с пуном озбиљношћу, како будуће генерације не би имале утисак да су у ово време живели све сами идиоти.

Ако мислите да сте довољно проницљиви и да тако нешто вама, рецимо, не може да се деси, ево згодног контра примера. Усред халабуке о коначном преузимању Твитера од стране Илона Маска, пред окупљеним, искусним новинарима појавила су се два момка са кутијама у рукама, наводно, претходница стотина софтвераша отпуштених из Твитера. Новинари су полетели да о томе известе, на телевизији и на самом Твитеру, да би се испоставило како се ради о шаљивџијама чија су презимена била асоцијација на твитер штосове. Наиме, један се презивао Лигма, што није право презиме већ гејмерска фонетска транскрипција израза “лицк мy…” Новинарима без икаквог знања о сленгу то, наравно, није било необично, али су се зато гејмери ваљали од смеха. Пар дана касније заиста су кренули откази па више никоме није било смешно.

У својој, крајње неразумљивој бици за успостављање реда и истребљење ботова на Твитеру, Илон Маск захтева да сваки налог који некога пародира мора јасно да буде означен. С једне стране, то је убијање сваке идеје о комедији која често настаје управо на тој граници истине и заблуде. С друге стране, у ситуацији када заблуда прети да постане истина, можда нам је боље без комедије јер последице обично бивају врло озбиљне.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси