Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дан Радио-телевизије Војводине
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 11. 2022.

Аутор: Биљана Куриш Извор: РТВ

Дан Радио-телевизије Војводине

Године 1949. одлуком Главног извршног одбора Народне скупштине Војводине основан је Радио Нови Сад. Програм је свечано почео на Дан републике, 29. новембра и тај се датум слави као дан Радио-телевизије Војводине. Од почетка програм радија је осмишљен на пет језика: српскохрватском, мађарском, словачком, румунском и русинском.

После 23 године (1972) Скупштина Војводине је донела одлуку о формирању Телевизије Нови Сад у новоизграђеној згради на Мишелуку. Телевизијски програм почео је да се емитује 1975.

Зграда на Мишелуку је уништена у бомбардовању 1999 – оштећена је већина предајника радија и нанета је огромна материјална штета, а телевизија је привремено премештена у бившу зграду НИС-а, у центру града.

Данас, 73 године касније Радио-телевизија Војводине је на новој-старој адреси: Каменички пут у Петроварадину, на Мишелуку на месту уништене зграде. Програми радија и телевизије емитују се на седам медијских платформи и 16 језика.

Нова зграда завршена је 2019, а новембра те године пуштен је и први сигнал иако тада зграда није у потпуности опремљена. Поред радија и администрације која се пре две године преселила на Мишелук, у новом радном простору недостаје телевизија.

Овогодишњи рођендан наше куће ипак славимо са више оптимизма, јер се очекује друга фаза: техничко – технолошког опремања новог дома Радио-телевизије Војводине.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси