Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Наш циљ је слобода медија!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 10. 2012.

Аутор: Биљана Бојић Извор: Курир

Наш циљ је слобода медија!

Законом треба регулисати да новинар буде дужан да објави сваку информацију од јавног значаја. Прикривање информација требало би да се третира као кривично дело

Вилибалд Ерић - Саветник министра за културу и информисање и председник Одбора за медије СНС

Вилибалд Ерић, саветник министра за културу и информисање и председник Одбора за медије СНС, каже да је циљ те странке и читаве Владе слобода медија.

- Један од начина да се тај циљ оствари је да се законски регулише да новинари, као и медији за које раде, буду дужни да објаве сваку информацију коју добију, а од јавног је значаја и везана за корупцију и криминал.

Прикривање информација треба да буде кривично дело. Уз то, треба размотрити укидање једне националне фреквенције. Маркетиншко тржиште пре три године било је око 160 милиона евра, сада је око 90 милиона. Ако РТС узима око 25 милиона, комерцијалним телевизијама остатак није довољан за продукцију, технику, људе.

- Како онда опстају?
- У Србији имамо манипулацију политичким маркетингом. Људи из политике кроз своје маркетиншке агенције финансирају медије који им одговарају и на тај начин остварују политички утицај. То мора да се прекине.

- Како коментаришете закључак РРА и РТС да је модел финансирања претплатом неефикасан и да је неопходно обезбедити стабилно финансирање?
- За то сам да се укине претплата и да се РТС, којем би се припојио РТВ, финансира из буџета. Потребно је око 10 милиона евра месечно да би покрили своје потребе. Фонд из ког би се исплаћивао овај новац пунио би се опорезивањем свих дигиталних личних и пословних сигнала, лиценцних и ауторских права. Људи неће да плаћају претплату јер им не одговара концепт РТС. То је доказ да мора да се промени руководство и у РТС и у РРА, који се показао као агенција бившег режима.

- Сматрате да треба променити пословну политику РТС?
- Концепт који заговарају РТС и РРА - да један човек, директор, одлучује о судбини целе телевизије - застарео је. РТС је неопходан продуцент, који води телевизију, и уредник информативног програма. Даље, укинуо бих рекламе на РТС.
Могу постојати само спонзори, и то у одјавној шпици у неком ауторском делу. Тако би се одвојило финансијско пословање од уређивачке политике.

- Како тај проблем решити на комерцијалним телевизијама?
- Оне би 30 одсто добити морале да дају за фонд при Министарству културе, из кога би се новац давао за пројекте од националног интереса, помагање младих аутора, телевизијама којима је потребна помоћ... И РТС ће моћи да пријави
пројекат.

- Има ли држава снаге да у РТС пошаље независну ревизорску кућу која би проверила финансијско пословање?
- Мора да се провери финансијско стање РТС, нарочито зато што је пријављен дуг од 70 милиона евра, а верујем да износи до 100 милиона. Мора да се види шта је узрок свему томе, да ли је било фингирања уговора, намештања тендера,
сумњивих радњи, јер постоји велика трговина и манипулација секундажом. На пример, неко купи филмове, спортске догађаје или формате за милион евра, а прода по три пута вишој цени. Тако се стварао маркетиншко-тајкунски и политички лоби.

- Иако у РТС кажу да имају финансијске извештаје, да су под контролом?
- Да ли је одржавање Евровизије било под контролом? Нико финансијски извештај о одржавању тог фестивала није могао да види. Можете ли да замислите да је изнајмљивање неке опреме коштало 2,5 милиона евра, а куповина око два милиона.

Само РТС треба да буде државни

- Сматрате ли да треба испитати власништво у медијима?
- Позивамо се на извештај Верице Бараћ из 2010. Тражили смо да се поступи по њеном извештају, РРА то до сада није учинио.

- Хоћете ли сада инсистирати на томе?
- Предлажемо спајање РРА и Ратела. Морамо извршити корените промене да би реорганизацијом РРА, Ратела, њихових УО и директора кренули у приватизацију медија. У власништву државе треба да остане само РТС, можда и Политика.


Коментари (1)

Остави коментар
пон

22.10.

2012.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 17:42

Biseri

Vilibald Erić - Savetnik ministra za kulturu i informisanje i predsednik Odbora za medije SNS ne moze se naci u rubrikama "Posebni savetnici" i "Mediji-Kontakti" niti bilo gde na internet stranicama Ministarstva kulture i informisanja.

Inace, odavno nisam procitao nesto sto je slicno "biserima" ovog savetnika.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси