Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Осуђени градски већник у Нишу тражи саслушање новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 10. 2012.

Аутор: Тома Тодоровић Извор: Политика

Осуђени градски већник у Нишу тражи саслушање новинара

Ових дана поједини медији објавили су пресуду Основног суда у Косовској Митровици којом је Милош Банђур, недавно изабрани члан Градског већа у Нишу, осуђен на затворску казну у трајању од шест месеци због извршеног кривичног дела проневере.

 

Објављујући информацију и кратко образложење одлуке суда донете марта ове године, у којем се наводи да је Банђур осуђен због тога што је проневерио око 40.000 динара синдикалног новца из касе једног од факултета у Косовској Митровици, медији се нису посебно бавили овом пресудом. Чекали су реакцију странке која је Милоша Банђура кандидовала за Градско веће (СНС-а), као и врха руководства града. Било је нелогично како једна осуђена особа, макар и неправоснажно, може да буде кандидована за избор у нишку градску владу, када се зна да сваки кандидат пре избора мора да достави две потврде: да није осуђиван и да се против њега не води никакав кривични, или истражни поступак.

Реакције нишког и републичког руководства СНС-а, као и руководства града Ниша није било до јуче. Али, било је реаговања самог Милоша Банђура, који се најпре бранио како је против њега вођен политички процес, а потом, на
прес-конференцији у седишту градске организације нишких напредњака која је на све друго личила, осим на брифинг са новинарима, кренуо је у напад на представнике медија.

Банђур је себи дао за право да демонстрира „силу и власт”, да „постројава” новинаре и да позива државне органе, полицију да му се прикључе у вођењу истраге против оних који су информацију објавили.
Милош Банђур, још је градски већник у Нишу, на страначкој конференцији за новинаре је рекао:

„Преко медија позивам полицију да од представника ’Јужних вести’ и ’Блица’ узме изјаве ко им је дао информацију и ко им је доставио документа о којим су писали јер постоји, у то сам потпуно убеђен, директна веза између онога ко је
новинарима доставио вест и онога ко је наложио паљевину мог аутомобила 22. децембра прошле године.”

Милош Банђур је при том, као и неколико дана раније, потврдио аутентичност објављене судске пресуде. У Друштву новинара Ниша његова изјава оцењена је као очигледна намера да се изврши притисак на медије и скрене пажња на друге догађаје. Због тога је реаговало и Удружење новинара Србије. Председник Извршног одбора УНС-а Петар Јеремић рекао је осуђујући наступ нишког већника да полиција не би смела да се бави истрагама о новинарским изворима:

Очекује се и реаговање СНС-а и руководства града Ниша око пресуде којом је Милош Банђур марта ове године осуђен на затворску казну, али и око његовог покушаја да води истрагу против новинара. Судска пресуда Основног суда у Косовској Митровици може се лако прочитати на сајту ове правосудне установе и доступна је сваком ко има компјутер…



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси