Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ћар испод кишобрана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 10. 2012.

Аутор: А. Делић Извор: Вечерње новости

Ћар испод кишобрана

Градски и окружни одбори Демократске странке Србије, оптужили су директора РТВ Шабац Љубомира Подунавца за сукоб интереса, јер је за време ове функције био и власник београдске агенције "Стоа".

 

ДСС је новинарима пружио на увид документацију према којој је "Стоа" добила 17 тендера код више државних органа и министарстава, који су потом рекламирани на шабачкој ТВ.

- У априлу ове године, склопљен је уговор са Управом за аграрна плаћања, која је постала спонзор временске прогнозе на РТВ Шабац. Питамо се какав је интерес једне републичке институције, једине са седиштем у нашем граду, да се рекламирала и то преко "кишобрана" - рекао је за "Новости" председник Окружног одбора ДСС Владимир Гвозденовић.

У документацији коју је шабачки ДСС упутио и Савету за борбу против корупције пише да се "Стоа" налазила међу агенцијама које су пружале услуге институцијама на чијем су челу били искључиво кадрови ДС. Наводи се "Телеком Србија", Министарство пољопривреде, трговине и услуга и Министарство спољних послова... За време власти ДС та агенција је више година радила за београдску и новосадску градску скупштину.

- "Стоа" је увек била ангажована где је министар Саша Драгин. Док је био на челу Министарства животне средине од 2007. до 2008, "Стоа" је радила пи-ар за Фонд за заштиту животне средине, а како је Драгин преузео Министарство пољопривреде, тако је агенција постала најповољнија за то министарство - истакао је Гозденовић.

Он каже да је Министарство пољопривреде посебно плаћало агенцију "Стоа" за информисање - 3,39 милиона динара, а посебно за услуге информисања о Генералном инспекторату Министарства пољопривреде и Управе за аграрна плаћања. Све то време власник је био Подунавац, политиколог и, наводно, активиста ДС, директор шабачке телевизије.

- Министарство пољопривреде са шабачком медијском кућом такође има пословну сарадњу, а супруга овог маркетиншког стручњака је Јелена Косанић Подунавац, директорка информативног програма РТВ Б92 - рекао је Гвозденовић.
Саопштењем за јавност, огласио се и Подунавац истичући да због грађана Шапца неће дозволити да се зарад ситних страначких интереса, негирају успеси које РТВ Шабац није имала у скоријој историји. Наследио је, каже, телевизију са великим минусом, заосталим платама и потпуно руинирану.

- Прихватио сам да помогнем запосленима зато што сам веровао да велики град као што је Шабац заслужује квалитетнију телевизију. Успео сам да је ставим на стабилне темеље, а лично сам се одрекао својих привилегија као што је 30.000
евра за путне трошкове. Од плате ми се месечно одбија 5.000 динара као помоћ самохраној мајци шесторо деце - нагласио је Подунавац.

НАПАД НА ЗАПОСЛЕНЕ У ТВ
Како ће се рат локалног ДСС и директора телевизије завршити, нико не може да претпостави, јер је медијска кућа оптужила странку за стварање атмосфере линча према запосленима. Како се наводи у саопштењу, ТВ екипу су у недељу 14.
октобра вербално напале присталице ДСС на утакмици ФК Мачве и Партизана на Бумбаревом брду. Телевизија је најавила и да ће, уколико се овакви напади наставе, поднети пријаве против страначких челника.

НИЈЕ ЧЛАН ДС
Подунавац у саопштењу наводи да никада није био члан ниједне политичке партије, што се може проверити увидом у страначку документацију. Сукоб интереса, такође, не постоји, што се, опет, може проверити у Агенцији за борбу против корупције.

Коментари (1)

Остави коментар
нед

21.10.

2012.

anonymous [нерегистровани] у 22:52

CENZOR

Ne ulazeći u istinitost podataka o poslovanju Podunavca, jer mi nisu dostupni, istakao bih da je Podunavac doveden u Televiziju Šabac sa jasnim zadacima koje je dobio od DS i da takvu uredjivačku politiku i sprovodi, što je nedopustivo. Od grada Šapca je,po nalazu državnog revizora, TV Šabac dobijala novac bez ikakvog ugovora zbog čega će gradonačelnik Šapca uskoro odgovarati pred sudijom za prekršaje. Ali, funkcioneri DS se stalno slikaju na televiziji, štaviše toliko neprofesionalno se favorizuju, a da ne govorim o tome koliko se krije prava istine o šabačkoj vlasti. Naravno, to je moguće kad imaš televiziju i takvog direktora i nazovi glavnog urednika koji je takodje doveden iz Beograda. Svi šabački novinari su poslušnici vlasti, ali očigledno nisu toliki pa su bolji poslušnici dovedeni iz Beograda. Ne znam samo kako je Podunavac uštedeo novac, da li tako što ne dolazi svakodnevno na posao. Njegovo nabusito ponašanje (neće da razgovara sa zaposlenima ako se ne najave preko sekretarice i on ne proceni da treba da razgovara), do samoizolacije u kancelariji i verovatno obavljanja privatnih poslova, ukazuju zašto je on ustvari doveden. Od kada je on direktor uvedena je cenzura, ali pošto je malo profesionalnih novinara koji ni ne znaju da je prepoznaju, a ostali su zaplašeni znajući da je Podunavac "jak igrač", prave istine na Televiziji Šabac jednostavo nema. I, da li od svoje plate koja nije ni 40.000 dianra Podunavac samohvalno daje donaciju siromašnoj majci. Sramota da to na takav način ističe, ali to govori o njemu i podgreva sumnje da on na tom mestu vrti velike pare izigravajući direktora medijske kuće (čemu nije dorastao profesionalno). Pozadina je sasvim druga. Pogledajte samo firme koje se reklamiraju na ovoj televiziji, pogledajte reklamu ove TV u Novom Magazinu... O njegovoj pomoći zaposlenima i gradu Šapcu da dobije kvalitetnu televiziju ne može biti govora. Kolike su plate zaposlenih u televiziji nije vredo spomena, ali da poslušnici direktora imaju veće plate, to se ne može zaobići. Podunavac je totalno zamenio teze. On jeste doveden da pomogne, ali samo Demokratskoj stranci i Dušanu Petroviću, a svima drugima, ponajviše zaposlenim ai gradjanima Šapca je debelo odmogao svojim direktorovanjem.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси