Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  59 година успеха
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 10. 2012.

Аутор: В. М. - Б. Х. Извор: Вечерње новости

59 година успеха

„Вечерње новости“ јуче обележиле рођендан доделом годишњих признања најбољим новинарима и сарадницима

 

Новости од данас троше јубиларну 60. годину. Јуче смо прославили 59. рођендан - на првом месту међу дневним новинама у Србији по штампаном и продатом тиражу.

Традиционално, додељене су награде онима који су у протеклој години највише допринели том успеху.
У годинама када је већ постало уобичајено говорити да су медији у кризи, а да су времена тешка, „Новости“ могу да се похвале да су и даље најчитаније, најтиражније и најутицајније. Могу да се похвале и са 5 милијарди и 260 милиона примерака новина, које смо одштампали од 16. октобра 1953. године.

Уручујући годишње награде Компаније „Новости“, генерални директор и главни уредник Манојло Вукотић сумирао је годину за нама.

- За нас 2012. је успешна година - рекао је Вукотић. - Успели смо да се попнемо на прво место по штампаном и по продатом тиражу. То је година у којој нисмо отпустили ниједног запосленог и у којој смо успели да подигнемо плате за 11 одсто. Променила се власт, али се није променила уређивачка политика „Новости“.
Година пред нама, у којој ћемо обележавати велики јубилеј, јесте година за нове изазове. Зато распиримо новинарску страст, знање и умеће.

Награду за животно дело, која носи име оснивача „Новости“ Слободана Глумца, добио је одговорни уредник ревије „Зов“ Душан Миловановић. Он је читав радни век провео у „Новостима“. Обележио га је приврженим радом и амбициозношћу, без обзира на посао који је у кући обављао.

Новинар који је својим писањем обележио 2012. годину у нашем листу је Милан Бабовић. Радом у политичкој рубрици, брзим и тачним информацијама и сјајним интервјуима у недељном броју, Бабовић је освојио награду за једногодишњи новинарски рад.

За уређивање додатка „Доктор у кући“, који је повећавао тираж „Новости“ средом, за разноврсност и озбиљност са којом га прима наша читалачка публика, награђена је Биљана Радивојевић.

Најбоља млада новинарка протекле године била је Ивана Мићевић. За текстове о проблемима у просвети и науци, који су често налазили пут до насловне странице „Новости“, Ивана је награђена признањем „Михајло Рашић“.
Награда за ексклузивни прилог припала је новинару спортске редакције Небојши Мандрапи.

За хонорарца године проглашен је Марко Драганић, сарадник из Брчког, који је имао низ запажених прилога, тема и рубрика о сложеним међунационалним приликама у дистрикту БиХ.

Награду за изузетан радни допринос у сектору неновинарских послова добила је Душанка Драгаш, секретарица дописништва у Новом Саду.

САТИРИЧАР

Награда за најбољу новинску сатиру „Јован Хаџи Костић“ додељена је једном од најбољих српских афористичара Милану Бештићу. Његово име можда многи не знају, али нема никога ко није чуо његов чувени афоризам - „Волим секс и радо га се сећам“. Бештић је аутор књига афоризама „Цврчак свира химну“, „Цврчак је појео мрава“, „Тако је говорио Пинокио“...

ЧЕСТИТКЕ СА СВИХ СТРАНА

Рођенданске честитке нашем листу јуче су стизале са свих страна. Честитале су колеге, читаоци... На хиљаде лепих, топлих и пријатељских речи исписано је на званичној „фејсбук“ страници „Вечерњих новости“.
- Да нас још дуго, дуго, информишете, јер само вама верујемо - оставила је поруку Ирена Граховац на нашем „фејсбук“ профилу.

Такође, мејлови и телеграми су јуче стизали и од наших познатих глумаца, певача, спортиста... Компанији „Новости“ честитао је рођендан и Ненад Поповић, потпредседник Народне скупштине Србије, Станислав Чађо, министар у Влади РС,  Велимир Марјановић, председник Рукометног савеза Србије, бројне фирме са којима наш лист годинама сарађује...

ФОРМУЛА МОДЕРНОГ НОВИНАРСТВА

Чаробна формула модерног новинарства - брзо, кратко, јасно - рођена је 16. октобра 1953. Тог поподнева, на београдским улицама, уместо специјалног издања „Борбе“ посвећеног догађајима у Трсту појавио се први број „Вечерњих новости“.

Била је то идеја новинара, публицисте, историчара и у то време уредника „Борбе“ Владимира Дедијера. „Новости“ су замишљене као лист који би излазио по подне и објављивао свеже, кратке вести са доста фотографија и са крупним насловима.

Први број штампан је у 14.501 примерку и имао је само осам страница.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси