Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вукотић: „Новости“ својим путем
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 10. 2012.

Аутор: Манојло Вукотић Извор: Вечерње новости

Вукотић: „Новости“ својим путем

На хаотичној медијској сцени Србије ”Вечерње новости” опстају и остају као чврст и чист бранилац новинарске професије. Данас, на 59. годишњицу, поново са особитим осећајем поноса преносимо:”Вечерње новости” су најтиражније и најпродаваније дневне новине у Србији!

 

Док се у тржишној арени воде разноврсне утакмице, често нерегуларне и пристрасне, ”Новости” су се определиле: професионално, објективно, истином, чињеницама, озбиљношћу - пробијати пут до читалаца.
То, нажалост, није лако.
То је пут кроз трње. Кроз заседе. Кроз политичке и финансијске претње. То је пут на коме не делимо ни аутомобиле, ни киселе воде, ни прашак за прање веша да би нас неко купио.То је пут по коме не сејеш измишљотине, облине голих старлета и уображених звезда, не најављујеш полицијске акције и хапшења, не лансираш подземне политичке шпекулације и не постајеш полигон за туђа вежбања.

Ми смо се у ”Новостима” определили да, колико је год то могуће у амбијенту у коме живимо и стварамо, будемо: професионално објективни, реални тумачи збивања, демократски оријентисани, отворених врата ка Европи, али национално самосвесни.

Није лако у несређеном друштву као што је наше, демократски још неразгранато, правно расцепано, партијски пристрасно, социјално раслојено - свакодневно исписивати и слагати поруке које ће читаоце интересовати. Због којих ће куповати новине и остати им верни.
У гибањима, у којима је све могуће што у сређеним друштвима није, нема написаног рецепта како успети и како се одржати.

Све је - прилагођавање. И када имате пут који сте исцртали, и циљ којем стремите, овде се, увек, испрече неке кривине и дубодолине. Ваља их пресећи и заобићи. Ми смо, без озбиљнијих повијања, у земљотресним дрхтањима, сачували свој пут.
Пут поверења.

Разни, а често лажни душебрижници и свезналице кретања у медијској сфери (којих је Србија препуна), испразна удружења, саморекламирани аналитичари, истраживачи, колумнисти, ислужени политичари и амбасадори, прогнани обавештајци и полицајци, свакодневно подучавају како би требало радити. Шта радити. Шта рећи народу, сматрајући га, најчешће, обичном пучином.
Не, хвала! Срећан вам пут!

Ми идемо својим. Па, макар, понекад, и сами. Треба нам држава? Наравно. Али не као господар, него као систем. Чист, јасан, регуларан, закономеран.

Само законима сређено медијско тржиште може повратити и стабилнији положај медија, и већи степен професионализације, тираже, етику, маркетинг... Даље ширење бљувачког таблоидног новинарства у Србији, разгранатог утицаја политичких централа, маркетинга испод руке - воде српско новинарство ка понорима дубљим од оних у којима је сада. А они су дубоки.

”Новости” ће остати на свом путу. И на њему се освежавати новим сазнањима, новим тумачењима, новим људима, новим рубрикама, новом технологијом...Да бисмо остали - први.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси