Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Петковић: Медији важни као Косово
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 10. 2012.

Аутор: В. Ц. Спасојевић Извор: Вечерње новости

Петковић: Медији важни као Косово

Преносимо део интервјуа министра културе Вечерњим новостима који се односи на медије

* Стара влада је усвојила Стратегију развоја медија за целу деценију унапред. Хоће ли се та стратегија мењати?

- Неће се мењати, само ће се разрађивати. Радне верзије припремљених медијских закона биће још једном размотрене пре него што уђу у јавну расправу.

* Предвиђено је да се држава повуче из медија за годину и по. Прихватате ли тај задатак и како ћете га спровести?

- Циљ је да пакет медијских закона донесемо до марта 2013. Они ће омогућити слободу и независност медија по европским стандардима, као и транспарентност власништва. Ово питање је за ЕУ важно колико и питање Косова.

* Како ће држава напустити медије ако нема купаца?

- Појавиће се. Није искључено да они буду из иностранства. Али није искључено ни да држава негде остане у једном делу власништва. Поента је да не дође до концентрације власништва, па да исти људи држе више од пола медијске сцене. Требало би наћи и нов начин финансирања Јавног сервиса. Хрватска је ово добро решила. И код њих постоји претплата, а ако је не платите, не можете да региструјете кола. Проценат наплате је 98 одсто.

* Стање у области медија је, по многим проценама, хаотично - од тржишта, власништва и ниских цена, до пада професионалних принципа. Осим помињаних закона, могу ли се очекивати неке нове мере и када?

- Да бисмо добили датум почетка преговора са ЕУ, морамо да завршимо тих пет медијских закона, чије радне верзије већ постоје, али текстове је потребно правно и технички уједначити. Нису тачне оптужбе да се ти закони припремају у кабинету председника републике. Сва новинарска удружења ће се укључити у јавну расправу. После тога, предлози иду на Владу. Очекујем то до Нове године. Нећемо прекорачити рокове.




Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси