Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Промена власника не утиче на дозволе за емитовање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 10. 2012.

Аутор: Бојан Цвејић Извор: Данас

Промена власника не утиче на дозволе за емитовање

Горан Караџић: РРА је дала сагласност за око 100 промена власничке структуре националних, регионалних и локалних емитера Раде Вељановски: Може поново да се уведе законска одредба да нови власник мора да се придржава исте програмске концепције да би задржао дозволу

 

То што је власник Гранд продукције Саша Поповић купио телевизију Авала, и то што су пре коју годину промењени власници и Б92 и некадашњег Фокса, сада Прве, не може се сматрати препродајом фреквенција, јер су носиоци дозвола за фреквенције правна лица, а не њихови власници, каже за Данас Горан Караџић, заменик председника Савета Републичке радиодифузне агенције (РРА).

Према његовим речима, фрекевнције су додељене предузећима са одређеним ПИБ-ом и матичним бројем, са којим су аплицирали на конкурсу за доделу националних фреквенција. Самим тим, променом власника предузеће и даље остаје носилац дозволе. „Приликом првог захтева за промену власничке структуре емитера, РРА се обратила Министарству културе и добила тумачење да је то у складу са законима, као и да се не може сматрати препродајом фреквенција. Од тада РРА је дала сагласност за око 100 промена власничке структуре националних, регионалних и локалних емитера“, објашњава Караџић.

Када је реч о програмској концепцији за које су телевизије добиле дозволе, он напомиње да је и без промене власничке структуре могуће променити програмску шему, али да није било захтева за драстичним заокретима по том питању.

Караџић указује да су телевизије са националним фреквенцијама „емитери целокупног програма“, тако да се програм може кориговати у складу са годишњим добима, финансијском ситуацијом и тржишним условима.

Наш саговорник из РРА истиче и да сви емитери имају право да мењају називе телевизија, уз сагласност ове агенције, јер је то ствар пословне политике тих кућа. Досад је, како наводи, промењен назив Фокса у Прву српску телевизију и
још десетине назива регионалних и локалних станица.

И професор Факултета политичких наука Раде Вељановски потврђује за наш лист да промене власништва електронских медија немају везе са Законом о радиодифузији нити са прописима о расподели фреквенција. Према његовим речима, фреквенције су добила предузећа која су конкурисала за то, „а не појединци именом и презименом“. Тако да се, додаје он, на тај начин не мења власник фреквенције.

„Мени се то не допада, али тако функционише и у свету. На тај начин су отворене све могућности и за скривено власништво и за постављање питање да ли се тргује фреквенцијама или не. Једино могуће решење по том питању је да се
поново уведе законска одредба да нови власник мора да се придржава исте програмске концепције којом се конкурисало за дозволу, уколико жели да задржи фреквенцију“, наводи Вељановски.
Питање препродаје фреквенција отвара се, иначе, сваки пут приликом промене власника одређеног електронског медија, јер Закон о радиодифузији прописује да се „дозвола за емитовање програма, као и дозвола за радио-станицу не може се уступати, изнајмљивати или на други начин пренети или отуђити“. С друге стране, законом је предвиђено и да РРА мора да да сагласност на сваку промену власничке структуре медија, промену назива, али и логотипа који се користи.

Саша Поповић и један од досадашњих власника Авале Жељко Митровић потврдили су у медијима да је купопродаја дела ове телевизије завршена и да ће од 7. јануара почети са радом под називом „Народна ТВ“. Међутим, још нису поднели захтев за одобрење промене власништва и назива телевизије РРА, али се очекује, према незваничним сазнањима, да ће то учинити данас или сутра.

Ово није први случај да се мења власничка структура телевизија које су добиле националне фреквенције 2006. на период од осам година. Крајем 2009. Фокс телевизију су купили компанија Варанер са Кипра и Нова бродкастинг из Београда, које су обе у власништву Антена групе из Грчке. Пре две године извршена је и докапитализација у ТВ Б92 када је већи део откупила компанија у шведско-грчком власништву. Иначе, страно физичко или правно лице може учествовати у власништву електронских медија највише до 49 одсто удела, тако да стране компаније могу да региструју свој огранак у Београду који се појављује као власник других 51 одсто, као што је у случају Прве ТВ.

Нацрт закона завршен у јулу

Професор Факултета политичких наука Раде Вељановски каже да ће Закон о радиодифузији бити замењен законом о електронским медијима, чији је нацрт завршен и у јулу предат влади. Међутим, према његовим речима, ни у овом нацрту
се не предвиђа решење којим би се регулисала ова област и спречило питање о евентуалној препродаји фреквенција променом власничке структуре.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

17.10.

2012.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 07:57

Dozvole

"Republička radiodifuzna agencija raspisuje Javne konkurse za izdavanje dozvola za emitovanje programa, na osnovu Plana raspodele radio frekvencija. Na Javnom konkursu objavljuju se željene zone servisa radi čijeg se pokrivanja raspisuje konkurs.

Dozvole se izdaju zainteresovanim - fizičkim ili pravnim - licima za emitovanje programa putem zemaljskog, kablovskog ili satelitskog prenosa, digitalnog ili analognog, po postupku i prema kriterijumima utvrđenim Zakonom o radiodifuziji. ( Republička radiodifuzna agencija raspisuje Javne konkurse za izdavanje dozvola za emitovanje programa, na osnovu Plana raspodele radio frekvencija. Na Javnom konkursu objavljuju se željene zone servisa radi čijeg se pokrivanja raspisuje konkurs.

Dozvole se izdaju zainteresovanim - fizičkim ili pravnim - licima za emitovanje programa putem zemaljskog, kablovskog ili satelitskog prenosa, digitalnog ili analognog, po postupku i prema kriterijumima utvrđenim Zakonom o radiodifuziji." (http://www.rra.org.rs/latinica/javni-konkursi).

Republicka agencija za elektronske komunikacije izdaje dozvole za koriscenje radio-frekvencija, koje su sastavni deo dozvola za emitovanje programa.

"Dozvola za emitovanje programa izdaje se na osnovu javnog konkursa" (clan 49. stav 1. Zakona o radiodifuziji).

Sve prethodno navedeno dobro znaju funkcioner Saveta RRA i kreator Zakona o radiodifuziji, ali ipak daju konfuzne izjave za stampu.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси