Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Не морају сви медији да буду приватни
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 10. 2012.

Аутор: Биљана Љубисављевић Извор: Преглед

Не морају сви медији да буду приватни

Учесници скупа се сложили да је постојање регионалних јавних сервиса неопходно јер национални јавни сервис не може да задовољи потребу свих грађана Србије за информисањем

 

Представници медија, локалних самоуправа, културних установа и удружења из читаве Србије који су учествовали на недавно одржаном округлом столу о регионалним јавним сервисима у нишкој Скупштини града, оценили су да су неопходни регионални јавни сервиси, поготову у периоду транзиције. Учесници скупа су се сложили да је постојање регионалних јавних сервиса неопходно јер национални јавни сервис не може да задовољи потребу за информисањем свих грађана Србије.

Округли сто организован је као део јавне расправе пред доношење новог сета медијских закона међу којима ће бити и они о јавном информисању, радиодифузији, агенцији Тањуг и јавним сервисима. Непосредан повод за дебату о регионалним јавним сервисима, како је речено на скупу, јесу изјаве министра културе Братислава Петковића и његовог помоћника за медије Драгана Коларевића да ће се „редефинисати медијска стратегија за период до 2016. године, а држава постепено изаћи из медија“. Изјаве су протумачене као одустајање од решења да се у Србији формира шест јавних сервиса, што је предвиђено медијском стратегијом усвојеном пре само годину дана.

Представница РТВ Крагујевац Јованка Маровић изјавила је да су највећи противници формирања регионалних јавних сервиса из Београда, док Србија изван Београда жели своје регионалне јавне сервисе. „Нису тачне тврдње противника овог решења да Европска унија не познаје регионалне јавне сервисе - они постоје у најразвијенијим европским земљама, попут Немачке, Аустрије, Француске, Велике Британије или Норвешке и представљају европски стандард.
Негде су део националних јавних сервиса, а негде су самостална правна лица.

Нису тачне ни тврдње да у ЕУ морамо ући са приватизованим медијима јер је, на пример, Чешка постала чланица ЕУ, а имала је 85 одсто неприватизованих медија“, рекла је Маровић.

Председник Општине Сурдулица и члан Председништва СПС Новица Тончев подржао је идеју да Ниш буде центар југоисточне Србије, а Нишка телевизија регионални јавни сервис. „Не смемо да причамо о регионализацији само у време предизборне кампање, а после избора да локалне самоуправе сведемо на месне заједнице којима Министарство финансија прави буџет, као што је сада случај“, рекао је Тончев. Главни уредник Нишке телевизије Мирослав Ћосић изјавио је да би била велика штета да све медијске куће буду приватизоване уз образложење да се тако смањује утицај на медије, пошто је пракса показала да је утицај политике много већи на уређивачку политику приватних медија.

„Нова власт не би требало да доводи у сумњу постојање шест регионалних јавних сервиса, јер је то стандард око којег су медији, грађани и држава већ постигли консензус. Државно и приватно власништво постоје у привреди, образовању, здравству. Зашто не би постојали и државни медији, зашто би сви били приватни?“, упитао је председник Општине Медијана Небојша Крстић (УРС).

Председник нишке Општине Пантелеј Срђан Савић (СПС) такође је подржао медијску стратегију и формирање регионалних јавних сервиса уз образложење да нема ничег погрешног када се следи позитивна пракса најјачих земаља ЕУ и признају добра решења претходне владе. „Ко ће бити задужен за целовито информисање грађана ако не постоје регионални јавни сервиси? Приватне телевизије немају обавезу да улажу у културне, образовне и разне друге некомерцијалне садржаје.

Они улажу само у програме који доносе профит, а да ли само такве програме гледаоци треба да виде или и неке друге?“, нагласио је Савић.

На скупу је такође речено да су резултати досадашње приватизације медија катастрофални. Наведено је  да су медијске куће куповали пекари, месари и многи други који немају никакве везе са информисањем и новинарством, а да је последица тога гашење велике већине приватизованих медија и хиљаде новинара који су остали без посла. „Од 25 уговора о приватизацији медијских кућа до сада је поништено њих 21“, подсетили су учесници округлог стола.

Представници Нишке телевизије која је организовала округли сто подвукли су да је иницијативу да ова медијска кућа постане регионални јавни сервис потписало 35.000 Нишлија.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

12.10.

2012.

nislija [нерегистровани] у 22:46

lokal patriota

Kao bivsi sportista i reprezentativac,i covek koji je cesto bio prisutan u medijima, kako lokalnim tako i drzavnim-doduse samo jednom- eto sebi dajem za pravo da malo prokomentarisem celu ovu pricu .D a se razumemo u Srbiji tj u Nisu sampet-sest meseci godisnje ,nisam televizijski ovisnik ,ali zaista mislim da sto se tice lokalnih televizija tj tih kako ih zovete regionalnih javnih servisa da je to odlicna stvar.Reci cu zasto , veoma retko iz mog grada ode nesto lepo ,afirmativno,u svet tj na drzavnu televiziju,odlicno znam kako smo mi kao sportisti prolazili sa velikim televizijama i velikim novinama to meni ne mora niko da objasnjava,ako se ne plati neki clanak nema te u velikim novinama ili televiziji , dok je recimo Niska televizija uvek bila tamo gde smo i mi bili.Da me pogresno neko ne shvati , nemam nikakvog razloga da favorizujem bilo koju televiziju,ali to je cista istina NTV je , zaista uvek bila tu uz nas NISKE SPORTISTE,privatni mediji kako kada ,jer nemaju finansijske koristi recimo da potrose gorivo da dodju na press npr nekog nizerazrednog kluba,ili isprate skolsko prvenstvo u recimo stonom tenisu .Niska televizija ima najbolji sportski program ali ubedljivo,prati sva desavanja u gradu ,ali apsolutno sve,i zato ovako i govorim o svemu tome.Eto moje misljenje je da Niska televizija treba da bude javni servis mog grada , jer ipak ovde u Nisu i okolini zivi preko pola miliona ljudi ,i moramo da imam svoj javni servis. U nadi da cete mi objaviti komentar VELIKI pozdrav od lokal patriote iz Nisa . A da umalo da zaboravim i ja sam jedan od onih 35 000 nislija koji su dali svoj potpis da Niska televizija bude regionalni javni servis !

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси