Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Београд кочи, сви остали "за"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 10. 2012.

Аутор: З. Миладиновић Извор: Данас

Београд кочи, сви остали "за"

У Нишу одржана трибина о регионалним јавним сервисима.

 

Србији су потребни  регионални јавни сервиси, поготову  у периоду транзиције, а  свака нова власт не би требало да доводи у сумњу овакво решење, јер је оно стандард око којег  су медији, грађани и држава већ постигли консензус - већинско је мишљење учесника Округлог стола о регионалним јавним сервисима, одржаног у Нишу пред прошли викенд.

На трибини, организованој на иницијативу Нишке телевизије (НТВ), чији је оснивач Скупштина града, учествовали су представници  медија, као и политичког, културног и јавног живота Ниша и Србије. Трибина је део јавне расправе на ову тему започета пред доношење новог сета медијски закона, међу којима ће бити и они о јавном информисању, радиодифузији, агенцији Тањуг и јавним сервисима.

Учесници Округлог стола су казали да су потребу за дебатом ове врсте „појачале“  и недавне изјаве министра културе Братислава Петковића и његовог помоћника за медије Драгана Коларевића да ће се „редефинисати Медијска стратегија за период до 2016, а држава постепено изаћи из медија“. Изјаве су протумачене као одустајање од решења да се у Србији формира шест јавних сервиса, што је предвиђено Медијском стратегијом, усвојеном пре само годину дана. Формирању регионалних јавних сервиса противи се више новинарских удружења, посебно НУНС и АНЕМ.

- Изјаве да ће се држава повући из медија су у реду, али из медија се не могу и не смеју повући грађани, а нас управо грађани плаћају. Била би огромна грешка да се приватизују НТВ и друге телевизије чији су оснивачи локалне самоуправе, пошто оне већ обављају функцију јавних сервиса - рекао је главни и одговорни уредник НТВ Мирослав Ћосић и додао да из личног искуства зна да „није тачно да се на неприватизоване медије врши већи политички утицај него на приватне медијске куће“. Директор НТВ Бобан Рајковић је казао да је градовима какав је Ниш, у којем живи 300.000 људи, а још исто толико гравитира ка њему, неопходни регионални јавни сервиси, пошто национални јавни сервис објективно не може да покрије њихове потребе у информисању. Он је подсетио да је петицију којом се захтева да НТВ добије статус регионалног јавног сервиса потписало 35.000 грађана.

- Највећи противници формирања регионалних јавних сервиса су из Београда, док Србија изван Београда жели своје регионалне јавне сервисе. Нису тачне тврдње противника овог решења да ЕУ не познаје регионалне јавне сервисе - они постоје у најразвијенијим европским земљама, попут Немачке, Аустрије, Француске, Велике Британије или Норвешке и представљају европски стандард. Негде су део националних  јавних сервиса, а негде су самостална „правна лица“. Нису тачне ни тврдње да у ЕУ морамо ући са приватизованим медијима јер је, на пример, Чешка постала чланица ЕУ, а имала 85 одсто неприватизованих медија- рекла је Јованка Марић, представница РТВ Крагујевац.

„За“ постојање регионалних јавних сервиса изјаснили су се и представници владајућих УРС и СПС, али и поједини представници СНС, којој припада министар културе Петковић. Председник нишке градске општине Медијана Небојша Крстић (УРС) казао је да му се „не допада да свака нова власт мења стратешка или законска решења претходне гарнитуре“, оценивши да је нормално да у транзиционом времену постоји државно и приватно власништво у привреди, образовању, здравству, па и медијима. Председник нишке општине Пантелеј Срђан Савић (СПС) такође је подржао формирање регионалних јавних сервиса уз образложење да нема ничег погрешног када се следи  позитивна пракса најјачих земаља ЕУ и признају добра решења претходне владе. Новица Тончев, председник општине Сурдулица и члан Председништва СПС, подржао је идеју да Ниш буде центар југоисточне Србије, а НТВ регионални јавни сервис, јер „не смемо да причамо о регионализацији само у време предизборне кампање, а после избора да локалне самоуправе сведемо на месне заједнице, којима Министарство финансија прави буџет, као што је сада случај“.

Градоначелник Ниша и председник Градског одбора СНС Зоран Перишић је, међутим, казао да би приликом евентуалног формирања регионалних јавних сервиса требало водити рачуна да они крајње транспарентно троше буџетска средства, а њихов програм буде квалитетан и гледан. - Јавни сервиси имају гарантован приход чиме се  нарушава равноправна тржишна утакмица, тако да би морали да буду гледани - рекао је он.

На трибини су учествовали и представници „неприватизованих“ телевизија из Крагујевца, Врања, Панчева и  Новог Пазара. Учешће су узели и представници Националних савета бугарске, влашке и македонске мањине у  Србији. Међу локалним функционерима и републичким посланицима било је оних који су стигли и из Сурдулице, Гаџиног Хана, Сврљига и Бојника.

Сумње

Главни и одговорни уредник интернет портала Јужне вести Предраг Благојевић негирао је већинске тврдње да је трошење средстава у медијима, чији је оснивач локална самоуправа, транспарентније него у приватним, као и да они наводно подлежу мањим политичким притисцима.

- Мада сам радио такву тему, и тражио податке од те куће, ја и данас не знам ко све финансира НТВ. Такође, изражавам сумњу да ће, управо због финансирања о којем одлучује власт, та кућа бити независан и професионалан јавни сервис- рекао је Благојевић, залажући се за утврђивање „крајње јасног циља, потреба и критеријума“ за евентуално формирање регионалних јавних сервиса.

Буџетски новац и приватни медији

 - Из градског буџета за 2011. годину за потребе медија у Нишу издвојено је више од 56 милиона динара. Средства је добила НТВ, али и Инфобиро и нишки приватни дневник Народне новине- рекао је градоначелник Ниша Зоран Перишић.

Коментари (2)

Остави коментар
суб

13.10.

2012.

Bojnicanin [нерегистровани] у 11:40

PODRSKA NTV

Niska televizija je najgledaniji medij u nasem mestu, jer jedino tamo moze da se cuje nesto o Bojniku. Zato naravno da dajemo punu podrsku da NTV bude regionalni javni servis jugoistocne Srbije, a ne da samo pratimo sta se desava na Cuburi i Petlovom brdu.

Одговори
пон

08.10.

2012.

nislija [нерегистровани] у 21:11

lokal patriota

Apsolutno podrzavam ideju regionalnih javnih servisa.Redovno placam tv pretplatu,kojom se finansirai ,Rts i Rtv,licno radije bih placaju moju Nisku televiziju koju daleko cesce gledam nego bilo koju drugu.Uostalom i ja i cela moja porodica smo dali potpis da Ntv postane regionalni javni servis.Veliki pozdrav sa juga iz prelepog Nisa.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси