Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ексклузива само Партизан
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 10. 2012.

Аутор: С. Т. Извор: Данас

Ексклузива само Партизан

Спортски програм Радио-телевизије Србије оскуднији него икада, Јавни сервис губи „трку“ са бројним комерцијалним станицама

 

Радио телевизија Србије, као медијски јавни сервис, не може се похвалити богатим спортским програмом у сезони која је на почетку. Гледаоци РТС-а највише су разочарани што после дугог низа година уторком не могу да гледају утакмице фудбалске Лиге шампиона, а слаба утеха за истинске љубитеље спорта јесте чињеница да ова телевизија има ексклузивно право преноса мечева Партизана у Лиги Европе. „Одсуство“ врхунског фудбала са малих екрана свакако би било мање приметно да је богатија понуда у другим спортовима. Међутим, с обзиром на то да тениских мечева нема уопште, а кошарке, рукомета и ватерпола само „на кашичицу“, јасни су разлози незадовољства публике широм Србије која је великим делом „усмерена“ ка РТС-у.

- Радио-телевизија Србије има ексклузиву у нашој земљи на утакмице фудбалера Партизана у Лиги Европе. Такође, средом имамо право избора меча који ћемо преносити из Лиге шампиона, док уторком већ у Дневнику 3 наши гледаоци могу видети све голове са сусрета који се играју те вечери. Наравно, њих приказујемо и средом у студију који традиционално отвара вече Лиге шампиона - истакао је заменик уредника спортске редакције РТС Предраг Страјнић.
Чини се, ипак, да је све то недовољно да широк аудиторијум буде задовољан.

Домаћи фудбалски шампионат, иако истина заостаје по квалитету за бројним европским лигама, годинама уназад је имао велику гледаност, поготово када се преносе утакмице Црвене звезде или Партизана. Већина домаћинстава у Србији има обичну, а не кабловску антену, тако да није у могућности да прати програме комерцијалних телевизија Арена спорт и Спорт клуб, које имају изузетно богат садржај.

Управо на Арени доминирају Јелен Суперлига и Лига шампиона, које су годинама биле заштитни знак РТС-а, а ова телевизија четвртком има и право преноса свих утакмица Лиге Европе, сем мечева Партизана које ради директно за Босну и Херцеговину, али их у нашој земљи приказује у одложеном снимку. РТС преноси једну утакмицу по колу у кошаркашкој АБА лиги, али тај меч у исто време иде и на Арени тако да се не може говорити о ексклузиви. Исти је случај и са утакмицама рукометаша Партизана у најјачем међународном такмичењу.
- Црно-беле рукометаше ћемо пратити током читаве сезоне у Лиги шампиона.

Преносићемо и мечеве које ће као домаћини играти у Нишу, али и дуеле на гостовањима. У првом колу смо радили у снимку сусрет из Русије против екипе Чеховски медведи, али ћемо остала гостовања из групне фазе радити директно.
Такође, наши гледаоци моћи ће да прате ватерполисте Партизана у Евролиги, као и све утакмице са домаћег терена фудбалске репрезентације Србије у квалификацијама за првенство света у Бразилу - јасан је Страјнић.

Тенис проналази своје место на РТС само када се играју Дејвис и Фед куп такмичења. Експанзија овог спорта у Србији није довољна Јавном сервису да својим гледаоцима понуди мечеве Новака Ђоковића, Јанка Типсаревића, Ане Ивановић, Јелене Јанковић, Виктора Троицког и Ненада Зимоњића током читаве сезоне. Спорт клуб преноси све Мастерс турнире, док слику са гренд слемова преузимају Б92 и Прва, али углавном тек када турнири дођу до саме завршнице.
РТС преноси националне шампионате у кошарци, одбојци и рукомету, што је добро за развој ових спортова у малим срединама, али гледаност није велика. Готово све атрактивне садржаје преотеле су комерцијалне станице па су љубитељи спорта широм Србије приморани да склапају вишегодишње уговоре са кабловским оператерима како би уживали у најбољем садржају.

Отварање АБА лиге почело је неславно јер је у суботу утакмица између Радничког и Олимпије преношена са коментаторима Арене спорт због проблема са пријемом сателитског сигнала. Милојко Пантић, некадашњи члан спортске редакције РТС, не жели да изолује ову ситуацију јер сматра да грешке нису случајност.

- Не може се говорити о томе да је данас другачије него раније јер и сада најбоље раде они који то заиста знају. У РТС је распад система по свим шавовима, јер га воде некомпетентни људи који не знају ништа. Ситуација уопште није боља ни у спортској редакцији - критичан је Пантић.

Проблеми са пријемом сигнала

Утакмица између Радничког и Олимпије, која је одиграна у суботу у оквиру АБА лиге, није преношена на РТС на жељени начин, а у извештају који смо добили од компетентних људи из Јавног сервиса наводе се и тачни разлози за то.
„Планирани пренос није остварен због тога што нисмо могли да примимо сигнал са сателита иако су припреме за његов пријем ишле по стандардној процедури.

Тражено је од контролног центра АСТРА да се мало подигне снага, како би успели да примимо сигнал, међутим они су то одбили да нам дозволе. За наше услове пријема и опрему којом располажемо овај сигнал је био прениског нивоа“, стоји између осталог у извештају који смо добили од РТС.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси