Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Марта Варју главна уредница „Мађар со“-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 09. 2012.

Извор: Мађар со

Марта Варју главна уредница „Мађар со“-а

Национални савет Мађара изабрао је јуче Марту Варју за главну уредницу дневног листа „Мађар со“, која је у протеклих 15 месеци била на тој функцији у вд статусу, док је за директорку ове куће изабрана економисткиња Розалија Екрес.

 

За главног уредника недељника „Хет нап“ изабран је Виктор Томек, а за директорку Едит Ласло, а обоје су досад били вршиоци дужности на тим функцијама.

-У протеклом периоду је успостављена добра сарадња између оснивача и главне уреднице и надам се да ће, након што свој посао више неће обављати само у вд статусу, још већим корацима напредовати ка замислима и циљевима постављеним у медијској стратегији – рекла је поводом избора главне уреднице „Мађар со“-а саветница за област информисања у Националном савету Мађара Ержебет Зита Шимон.

Марта Варју, која је иначе изабрана са 20 гласова, уз 4 против и 2 уздржана, рекла је да протеклих 15 месеци, колико је на челу дневног листа у вд статусу, није било лако „али да је њој успело оно што је онда изгледало немогуће, односно руковођење и одговарајуће каналисање редакције“. – О томе сведочи и то што ми је успело да придобијем запослене у колективу и да сам у односу према мом ривалу победила на изборима у редакцији и да сам добила више гласова – казала је главна уредница. За избор на ову функцију, наиме, конкурисао је и уредник у листу Корнел Бајтаи.

Према речима Марте Варју, у протеклом периоду било је различитих препрека али се, како је навела, нада да ће „Мађар со“ у наредним годинама већим корацима напредовати ка остваривању медијске стратегије. Истовремено, изразила је и разочарење што Национални савет Мађара није одобри потребан новац за промену изгледа листа.

Представници опозиције у Националном савету Мађара критиковали су писање „Мађар со“-а и војвођанске мађарске штампе у протеклом периоду. – Данас је мађарска штампа претворена у партијско политичке листове. Последњи избори су доказали да је то тако. Највећи кривац за летаргију Мађара је мађарска штампа – рекао је Ласло Рац Сабо. Он је замерио што у „Мађар со“-у нема супротних мишљења, односно других размишљања присутних на политичкој сцени и приметио да „изгледа да новинари треба да служе оне који подржавају, односно послодавце и да због тога нису слободни и не знају да се баве новинарством“, те устврдио још да је „Мађарима преко главе што их стално заглупљују“.

Золтан Шарњаи је, међутим, у расправи одвратио да ситуација у „Мађар со“-у „није тако црна“ и навео да „није приметио да је 'Мађар со' било шта прећутао“. – „Мађар со“ је у односу на материјална средства, ситуацију и могућности – објективан – казао је Шарњаи.

Балинт Ласло је, са друге стране, оценио да је протеклих 15 месеци показало да није дошло до било каквих позитивних промена у „Мађар со“-у. – Позивајући се на техничко осавремењавање укинута је могућност коментара на вебсајту „Мађар со“-а, а током изборне кампање су се на манифестацијама усмених новина додатка листа иза микрофона смењивали политичари Савеза војвођанских Мађара и охрабривани бирачи за кога ваља гласати. Такав је ваш непристрасан „Мађар со“ – казао је Балинт Ласло. Он је казао и да се поводом именовања главне уреднице намеће питање у којој је мери дневни лист постао бољи, објективнији и слободнији, чиме је то Марта Варју заслужила коначно поверење, да ли је у протеклих петнаест месеци продато више примерака листа него раније и оценио да би било добро знати како су се у протекле три године кретали подаци о продаји „Мађар со“-а и ремитенди листа.

Виктор Томек, који је са 22 гласова и уз 4 уздржана гласа изабран за главног уредника „Хет нап“-а, навео је да је још у вд статусу на тој функцији увео неке новине, да је обновљено онлајн издање недељника, као и да је протеклих шест месеци број претплатника увећан за 20 одсто, а да је у извесној мери повећана и продаја листа у слободној продаји.

Национални савет Мађара усвојио је јуче и први ребаланс свог овогодишњег буџета због смањења одређених прихода, а у складу са тим приходи и расходи утврђени су на износ од 374,4 милиона динара. Од тога 173,3 милиона динара износе средства иностраних донација, 57,9 милиона динара подршке из републичког буџета, а из покрајинског буџета у висини од 17,2 милиона динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси