Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Од данас нови почетак Индекса 202
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 10. 2012.

Аутор: Т. В. Извор: Данас

Од данас нови почетак Индекса 202

После више од деценије паузе формирана је редакција „Индекса 202“, студентског програма у оквиру Радио Београда 202, који ће у пет радних дана од 16.15 до 17 сати поново бити трибун студентске популације.

Предвођени Петром Протићем, уредником листова Студент и Видици, водитељи дневних емисија ће презентовати садржаје кроз рубрике друштвеног, културног и забавног типа. У плану је формирање и Индексовог театра, који би се, као некад, емитовао викендом. Иницијатива да се формира студентска редакција у Радио Београду потиче од Душка Радуловића, Дарка Коцјана и Саше Д. Ковачевића, некадашњих чланова „Индекса 202“.

„Индекс 202“ је формиран првог октобра 1971, тако да ове године пуни 41. годину. То га чини емисијом са најдужом традицијом на Радију Београд 202.

Нову редакцију су подржали неки од старих чланова: Радоман Кањевац, Ненад Шебек, Петар Лазић, Драгољуб Љубичић, Милица Делевић и други. Студентски радио програм „Индеџ 202“ почео је као једносатна дневна емисија на станици „Београд 202“ 1. октобра 1971. године. Први уредник био је Рајко Павићевић. Многа данас позната имена српског новинарства, књижевности и уметности прошла су кроз редакцију „Индекса 202“, као сарадници, редактори или уредници. Уз тадашњу прогресивну београдску омладинску штампу, „Индеџ 202“ је био главна школа модерног и независног новинарства.

Крајем седамдесетих година почело се са емитовањем кратких радијских драмских форми, претече онога што ће касније постати „Индеџово радио позориште“. Теме су биле везане искључиво за студентски живот, а први глумци су били Весна Пећанац, Зорица Шумадинац, Љиљана Шљапић, Марко Николић и Миодраг Андрић (Љуба Мољац). Нешто касније настала је и емисија ВРТ (скраћеница од „Вечерњи радио театар“), која је, у ствари, представљала јавно извођење у Студентском граду које је емитовано у оквиру „Индекса 202“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси