Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Цвејић: Новинари останите храбри
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 09. 2012.

Извор: РТВ

Цвејић: Новинари останите храбри

Новинари у Србији свакодневно страхују од различитих притисака из центара моћи, изјавио је вечерас Главни уредник Новинске агенције Бета Иван Цвејић и поручио да нема разлога да новинари не буду храбри.

- Ништа нам се неће догодити ако поставимо питање. Зато стално треба саговорницима понављати питање 'зашто', док год, као деца, не добијемо прави одговор - рекао је Цвејић на промоцији књиге Џулијана Асанжа "Неауторизована аутобиографија", у Новом Саду.

Цвејић је оценио да је феномен Викиликса заправо "вратио ватру и жар за трагањем за истином" у новинарску професију. Према његовим речима, случај Викиликса показује да је интернет изванредна технологија, која је донела пуно добрих али и лоших ствари по медије.

Цвејић је оценио да данас нико нема решење како комерцијализовати садржај који је на интернету, што ће, како је казао, "некима од нас уништитити бизнис".

"С друге стране, Викиликс је показао да државе не могу више да сакрију тајне", рекао је Цвејић. Он је критиковао анонимно коментарисање по интернетским форумима и оценио да се остављањем анонимних коментара дисквалификује аутоматски и став изнет у таквом коментару.

Управник Атељеа 212 Кокан Младеновић упоредио је Џулијана Асанжа са митским Прометејем, који је од богова украо ватру да би је дао људима.

"Ова књига је одлична за читаоце у Србији, јер позива на побуну, а ја верујем да је побуна против овако накарадног система какав је наш још увек могућа. Уколико побуне нема, наш крај је известан, мада је могуће да се он већ догодио а да ми то нисмо ни приметили", рекао је Младеновић.

Додао је да у Србији грађани одавно не верују политичарима ма из које странке да долазе, као што не верују ни "поповима у блиндираним мерцедесима".

Издавач Урош Балов рекао је за Асанжа да је "дигитални Че Гевара" који оставља утисак потпуно фанатичне особе посвећене својим циљевима, без жеље за било каквим компромисом.

Књигу је издао београдски "Албион Боокс", а промоција је организована у клубу "Фабрика" Студентског културног центра Нови Сад.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси