Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Информер: „А шта би било да је песницом у главу ударен главни уредник Н1 или 'Данаса'? Брука! УНС подржава напад на Вучићевића!?“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 09. 2022.

Аутор: Информер Извор: Информер

Информер: „А шта би било да је песницом у главу ударен главни уредник Н1 или 'Данаса'? Брука! УНС подржава напад на Вучићевића!?“

Удружење новинара Србије два дана одбија да осуди покушај линча главног уредника Информера Драгана Ј. Вучићевића! Из овог удружења чак саопштавају да подржавају дивљање испред наше редакције, а напад на уредника описују као 'неуспели покушај'!?!

Удружење новинара Србије (УНС), веровали или не, подржава напад на главног уредника Информера Драгана Ј. Вучићевића, који је прекјуче умало линчован испред редакције!?!

Ово удружење већ два дана упорно одбија да осуди напад на нашег уредника, а јуче су објавили саопштење у коме подржавају дивљање испред редакције Информера, а напад на Вучићевићева описују као неуспели 'покушај физичког разрачунавања'!?!

Скандалозно

Када су наши новинари и уредници контактирали са челницима УНС, Живојином Ракочевићем и Нином Брајовићем, оно је објавило саопштење у којем малтене кажу да је Вучићевић сам крив што је нападнут!?!

'УНС разуме и подржава протесте грађана због непрофесионалног, сензационалистичког интервјуа са вишеструким силоватељем објављеним у Информеру којим се поново трауматизују жртве злочина, али не одобрава било какав покушај насиља као одговор на новинарски непрофесионализам. УНС сматра да извештавање којим се крше професионалне норме не може бити изговор за покушај физичког разрачунавања са уредником и власником Информера Драганом Вучићевићем. УНС подсећа да сваки сензационализам, а посебно о овако осетљивим темама, неумитно води у драстично кршење Кодекса. Новинарска непрофесионалност с правом иритира читаоце и јавност и ово је пример створеног друштвеног консензуса око тога шта је неприхватљив медијски садржај', пише у скандалозном саопштењу којим УНС заправо легализује и легитимизује физички обрачун са новинарима и уредницима чије се мишљење и рад некоме не свиђају!?!

Легитимизација напада

Свако ко потпирује или одобрава насиље над новинаром који му се не допада, тиме легитимизује насиље и над онима који му се допадају.

Небојша Крстић, маркетиншки стручњак

 
   

- Господу из УНС бих само питао шта би рекли када би неко, не дај Боже, напао Дражу Петровића из 'Данаса' или Жаклину Таталовић са Н1?! Да ли би и тада оправдавали нападаче и њих представљали као са правом огорчене грађане?! Или не би? И зашто не би? Ово је најстрашнији расизам којим се новинари и уредници деле на вишу и нижу расу, па је онда оне ниже, оне према њиховим аршинима мање вредне, дозвољено и ловити и пребијати по улицама! - каже Вучићевић и напомиње да му је 'посебно симпатичан' део саопштења УНС у коме се наводи да се у среду испред Информера десио 'покушај физичког разрачунавања'.

- Када вас, дакле, ударе песницом у главу, када вас изгребу по врату, када вас шутирају и поливају водом, то је онда само покушај, то је онда баш онако добро, кул, што би се рекло. И то није за осуду. Али да је она девојка на Теразијама имала штанглу или нож у руци када ме је напала с леђа, да је она друга у Чумићевом сокачету уместо воде у флашици имала киселину, па онда би они из УНС то сигурно осудили! Али, знате како, да би господа из УНС осудила нападаче, ви морате прво или да будете убијени или бар тешко рањени, другачије то није ништа страшно и вредно осуде... - ироничан је наш уредник.

Главни уредник ТВ Хепи Миломир Марић, на другој страни, каже да напад на Информер и Вучићевића суштински нема везе са објављеним интервјуом са силоватељем, већ искључиво са тим што се Вучићевићево име везује за председника Александра Вучића.

- Да је ово објавио Н1, НИН, 'Инсајдер' или 'Данас', па то би био врхунац истраживачког новинарства, ал' пошто је Информер и пошто је Вучко, дај да бијемо и да линчујемо... Пазите, НИН, Н1 и сви они остали објавили су исказе Вељка Беливука и Марка Миљковића у којима ови очигледно лажно оптужују и председника Вучића и министра Вулина за најтежа кривична дела! Њима је, дакле, кољач Беливук кредибилни извор и то је океј, али када Информер интервјуише силоватеља, што иначе раде и најугледнији светски медији, онда је то за линч!? Тај исказ тог манијака који је одлежао робију и по закону је пуштен на слободу јесте покренуо важну друштвену полемику о томе да ли такве људе треба уопште пуштати на слободу. Информер је, дакле, урадио друштвено-користан посао и нема ни говора да је прекршен било какав закон или кодекс... - истиче Марић, додајући да је овде реч о страшном лицемерју и политичком протесту:

Страшно лицемерје!

Да је ово објавио Н1, НИН, 'Инсајдер' или 'Данас', па то би био врхунац истраживачког новинарства, ал' пошто је то Информер и пошто је то Вучко, онда ај' да их све пребијемо, да их линчујемо...
 
   

Миломир Марић, уредник на ТВ Хепи- Информер и Вучићевића нападају зато што отворено подржавају државну политику Александра Вучића. То испред Информера је био политички мотивисан, опозициони протест срачунат на изазивање хаоса. Да се Вучко није исконтролисао и да је којим случајем узвратио ударац некој од жена које су га напале, већ би био ухапшен, а у Београду би избили масовни, насилни протести. То је био циљ тога што смо у среду гледали на Теразијама! - категоричан је Марић.

Немања Завишић из Центра за друштвену стабилност уверен је да би свуда у иностранству овакав интервју био награђен, а управо они који највише прате те стране медије дошли су да нападају Вучићевића и новине Информер.

- Покушај линча Вучићевића је недопустив! Они људи што су дошли да протестују испред редакције нису дошли због текста, већ због политике, прљаве политике - објашњава Завишић.

Спирала насиља

Маркетиншки стручњак Небојша Крстић оцењује да је све ово 'покушај легитимизовања напада на новинаре'.

- Свако ко потпирује или одобрава насиље над новинаром који му се не допада, тиме легитимизује насиље и над онима који му се допадају. Они новинари који данас врше хајку против колеге, тиме охрабрују оне који ће сутра кренути на њих, да и њима разбијају главе. А то проузрокује спиралу насиља - упозорава Крстић.

ВУК РАНКОВИЋ, АДВОКАТ

Уопште не стоје аргументи појединих активиста и осталих који нападају Информер и главног уредника. Није урађено ништа лоше. Напротив, Информер је желео да пробуди јавно мнење и надлежне институције и у томе је успео. Интервју са силоватељем урађен је због превенције.

Чобан: Нико нема право да напада новинаре

Роберт Чобан, председник 'Колор прес-групе', каже да нико нема право да физички напада било кога, био то новинар или обичан грађанин.

- Ови протест показују тензију око свега, али нико нема право да физички насрне, нити да удари било кога, био то новинар или обичан грађанин. Сада, када смо видели интервју, знамо колико је овај силоватељ опасан. Знали смо то и раније, али не у оволикој мери. Да интервју није објављен, сигурно јавност не би била толико свесна свега - истакао је Чобан, гостујући на ТВ К1 код Јоване Јоксимовић, која је такође констатовала да није Информер крив зато што је силоватељ на улицама и зато што се сви плаше да ли ће нешто направити.

- Да ли бисмо знали колико је он опасан да нисмо видели интервју? - упитала је Јоксимовићева и рекла да није Информер крив што је серијски силоватељ на слободи.

 
   

Коментари (2)

Остави коментар
суб

01.10.

2022.

Zale [нерегистровани] у 19:15

Sramota

Opet, po običaju, od vučićevića stiže gomila očiglednih laži.
Prvo i osnovno iz naslova : ko ga je (vučićevića) "udario pesnicom u glavu"? Niko!
Nikakvog napada, niti "pokušaja linča" nije bilo - o tome svedočie video snimci.
To je svako , ko je hteo, mogao da vidi.
Drugo, taj vučićević je ogromna sramota i za ljude i za novinarstvo kao profesiju po svemu što je dosada uradio. O tome najbolje svedoči izveštaj Komisije za žalbe Saveta za štampu: informer je prvi po broju lažnih vesti i neprofesionalnosti u novinarskoj profesiji.
Treće, taj vučićević i njegovo, i vučićevo/sns službeno glasilo (koje nije ni D od dnevog lista) konstantno nanose ogromno zlo Srbiji i čitaocima plasiranjem lažnih vesti.
Četvrto, UNS, čiji član nisam, kao novinar sa 43 godine radnog iskustva (član sam drugog Udruženja novinara), ni na koji način nije "podržao napad", jer niti je napada bilo, niti se UNS bilo gde i bilo kako izjasnio da je "za napad na vučićevića".
Peto, svaki normalan čovek, novinar ili ne, ne može da podrži ovakav stav informera i vučićevića - praktičnu reklamu osvedočenog silovatelja.
Šesto, svi ovi nesrećnici koji podržavaju vučićevića (izvesni marić, zavišić, krstić...) apsolutno ne zaslužuju nikakave komentare za ono što su rekli, niti su merodavni za bilo kakve ocene o tome šta je novinarstvo, jer oni sa novinarstvokm nikakve veze nemaju.

Одговори
суб

01.10.

2022.

Fotoreporter [нерегистровани] у 15:16

Fuj

Marš bre!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси