Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Ово је као да топом гађаш врапца“: Ипак није цео УО РТС-а подржао ограду од изјаве Оливере Ковачевић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 09. 2022.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

„Ово је као да топом гађаш врапца“: Ипак није цео УО РТС-а подржао ограду од изјаве Оливере Ковачевић

Председник Управног одбора РТС-а Бранислав Кланшчек се у саопштењу за јавност испред УО РТС “у потпуности оградио” од изјаве одговорне уреднице Забавног програма Оливере Ковачевић дате на Викенд медија фестивалу у Ровињу, где је рекла да ће „ослобођење РТС сачекати гласање грађана, али очито се то њима свиђа”.

Како Данас незванично сазнаје, Кланшчек је за текст саопштења покушао да добије подршку свих чланова Управног одбора, али нико од њих није желео да стане иза њега. Са друге стране, Кланшчек тврди другачије.

Мухарем Баздуљ, писац и члан УО РТС-а, потврдио је за Данас да је прочитао Кланшчеково саопштење пре пуштања у јавност, али да није желео да стане иза њега због саме садржине текста као и начина на који је писан.

– Текст је дошао до мене као предлог да иза њега стану сви чланови Управног одбора. Нисам био за то да тај текст иде као такав. Није ми се допао, али није ми се допала ни сама идеја да УО као тело Јавног сервиса реагује на изјаву једног запосленог. То не спада у наше ингеренције, али мало подсећа и на време једнопартијског система, јер верујем да се тада тако радило. Чини ми се да је овај потез као да топом гађаш врапца. Једноставно је превише – поручио је Баздуљ.

Са друге стране, председник УО РТС-а Бранислав Кланшчек тврди за Данас да су сви чланови УО стали иза саопштења. На нашу констатацију да Мухарем Баздуљ није, Кланшчек је рекао да Баздуљ није био против текста, него је рекао да је претходно вече изнео свој став поводом тога у емисији Утисак недеље, па није хтео да се понавља.

На питање због чега онда испод саопштења није потписан Управни одбор, већ стоји његово име, Кланшчек каже да је то због тога што нису имали седницу уживо.

– Нисмо се састали. Нисмо имали седницу, већ смо комуницирали онлајн. Послао сам текст и људи су га прихватили без икаве примедбе – каже Кланшчек.

Он додаје да је имао потребу да се огласи јер је изјава Оливере Ковачевић “контрадикторна” јер је она, као једна од уредница у РТС-у, задужена за ту слободу о којој је говорила.

На седници Савета РЕМ-а у јулу прошле године изабран је садашњи састав УО РТС-а на пет година и чине га Бранислав Кланшчек (председник), Мирослав М. Николић, Бранко Радун, проф. др Миливоје Павловић, Љиљана Ђурђевац и Мухарем Баздуљ.

Подсетимо, Оливера Ковачевић је на панелу “ТВ маратонци” на Викенд Медиа Фестивалу у Ровињу изјавила да ће „ослобођење РТС сачекати гласање грађана, али очито се то њима свиђа”.

Она је такође рекла да јој се више свиђа посао уреднице забавног програма (претходно је годинама радила у информативи), а као један од разлога навела је да више не може да доведе три или четири госта који ће сукобити ставове.

“Постало је неподношљиво јер треба наћи три или четири госта који треба да суоче супротстављене ставове, јер је то суштина дијалога. Србија је толико поларизована по свим питањима да је дијалог готово немогућ”, оценила је Ковачевић.

Потом се Кланшчек, испред УО РТС-а обратио саопштењем:

„Изјава која није могла бити извучена из контекста јер је јасно носила поруку да РТС као медијска куће није слободна и да ће то постати онда када се на изборима другачије буде гласало само доприноси томе да одговорна уредница ове куће јавно износи своје политичке ставове које нису утемељени ни у каквим доказима. Оливера Ковачевић је на овај начин као и констатацијом да у својој емисији, коју је престала да води и уређује, не може имати релевантне саговорнике на најгрубљи начин оптужила РТС да ограничава слободу говора и мишљења, коју је сама успоставила својим доласком 2015. године”, навео је Кланшчек.

У саопштењу се додаје да УО РТС-а у свом новоизабраном сазиву у потпуности разуме да Радио-телевизија Србије представља Јавни медијски сервис који је у служби свих грађана без обзира на изборну вољу самих грађана.

Из РТС-а без коментара

Уредница забавног програма Оливера Ковачевић није желела да коментарише Кланшчеково саопштење испред Управног одбора, док генерални директор РТС-а Драган Бујошевић није одговарао на наше позиве и поруке.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси