Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Међу новинарима Шпигла и СС-овци
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 09. 2012.

Извор: Б92

Међу новинарима Шпигла и СС-овци

Поједини бивши официри СС-а радили су у немачком недељнику "Шпигл" све до краја 70-их година прошлог века, утврдили су историчари и новинари.

Поводом јубилеја, немачки недељник није приредио велику прославу већ конференцију на којој је размотрио сопствену историју.

"Желимо да слушамо и учимо“, казао је главни уредник Георг Масколо, додајући да је лист спреман да се суочи и са непријатним странама прошлости.

Те "непријатне стране“ су чињеница да је међу сарадницима "Шпигла" после Другог светског рата било и бивших официра СС-а, што је познато већ две деценије, а о томе је писао и сам недељник у два наврата.

"Међутим, то није било довољно и свеобухватно свима", објаснио је Масколо и додао да је са данашњег гледишта то била грешка јер су коришћени људи са таквом прошлошћу.

И у актуелном издању "Шпигл" се бави овом проблематиком. Масколо је истакао да је неспорно да су култура, политика, економија, правосуђе и немачка штампа у доба Аденауера потискивали националсоцијалистичко наслеђе, уместо да се с њим суоче.

"'Шпигл' у томе није био бољи од остатка Републике“, подвукао је он. Двојица официра СС-а, о којима је у дебатама увек било речи, су Хорст Манке и Георг Волф, који су се познавали са студија, и обојица су радили пре 1945. у обавештајној служби Хајнриха Химлера.

Након рата, њих двојица су постали шефови ресора у "Шпиглу" - Волф је чак аванзовао до заменика главног и одговорног уредника. Манке је из "Шпигла" отишао 1959, а Волф 1979. године.

"Они су били два официра СС-а средњег нивоа, али јако интелигентни и одлично умрежени“, констатовао је аналитичар медија Луц Хахмајстер, један од учесника конференције, који је истражио деловање Манкеа и Волфа.

"Они нису били стари нацисти, већ млади нацисти, који су имали добре контакте и брзо су напредовали. Након 1945. ни код једног није постојала носталгија за Фирером, али су се служили и даље жаргоном СС-а“, тврди овај научник, додајући да је била приметна дистанца од десничарских тенденција.

Историчар Норберт Фрај указује да "Шпигел“ током 40-тих и 50-тих година није био ни близу данашњем истраживачком листу.

Због недовољних напора у суочавању са прошлошћу лист је критикован од стране савезника, који су тврдили да недељник само шири предрасуде и глорификује личности из нацистичког доба, а и начин писања није био ни сличан данашњем, додао је Хахмајстер.

Фрај указује да су и код других немачких медија били људи из нацистичких структура. Фрај и Хахмајстер су се сложили да је "Шпигел“ крајем 50-тих у потпуности трансформисан, и да је кренуо путем којим данас иде.

Ћерка ранијег издаваца Франциска Аугштајн се не слаже с тим и каже да је бивша редакција "Шпигла“ била „млада и против ауторитета“, те да је најпре дигла глас против савезника, па онда против сопствене владе.

Када је реч о трагу који су оставили Волф и Манке, Хахмајстер је рекао да је „Шпигел“ профитирао од њихових добрих контаката, на пример са обавештајном службом БНД, пошто су се у њој нашли њихове бивше колеге.

Масколо истиче да засигурно „група нациста није могла нити у једном тренутку да угрози пројекат обелодањивања који је покренуо Рудолф Аугштајн“, који је свој "Шпигл“ називао "копљем демократије“.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси