Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Србију разарају тајкунски интереси
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 09. 2012.

Аутор: Тамара Спаић Извор: Блиц

Србију разарају тајкунски интереси

Интервју Соња Лихт

 

Не знам да ли у ДС схватају колика је одговорност на њима и да морају да учине све да превазиђу сукобе парцијалних интереса, таштине и свега осталог. Ако то не ураде, Србија ће бити у озбиљним проблемима, јер без јаке опозиционе странке, нема озбиљне контроле власти. ДС мора да схвати да је одговорна за демократију у Србији - каже у интервјуу за „Блиц“ Соња Лихт, председница Београдског фонда за политичку изузетност.

Соња Лихт је ових дана у самом епицентру догађања. Организатор је Београдског безбедносног форума који је утицајне играче окупио око тема о будућности Балкана, могућих решења за Косово, регионалне сарадње. Бивша председница Савета за спољну политику истиче да Србија може успешно да решава своје проблеме само ако је непрестано активна на том плану. Једна је и од активних учесника полемике о продаји дела „Политике“ финансијеру ДС, у причи која додатно потреса ДС.

Превише има парцијалних интереса, личних, страначких, тајкунских. Ако тако наставимо, Србија неће моћи да преживи - каже Соња Лихт, истичући своје најдубље уверење.

Ко је, по вама, одговоран за сукобе у ДС?

Не знам шта се све догађало испод површине. Не желим да се сврставам, али као заинтересовани посматрач видим да су прво од Тадића захтевали да остане и буде премијер, а он је нудио оставку. А кад је одлучио да остане, онда су му тражили оставку, у ситуацији у којој ниједан частан човек не би могао да је прихвати. Просто, мора да битку води до краја ако је већ у њу ушао. Тадић је имао велике успехе у вођењу државе у протекле четири године довевши нас на сам почетак преговора са ЕУ, а то се увођењем ПР амнезије заборавља. То је нечасно.

Вучић је продају 50 одсто власништва ВАЦа над „Политиком“ оценио као политички криминал. Како то коментаришете као бивша председница Управног одбора „Политике“?

Волела бих прво да знам шта је дефиниција политичког криминала.

Очигледно криминал који су починили политичари.

 Можда. Али правноформално гледано, један приватни власник је свој удео у власништву продао другом приватном власнику. Не знам зашто то није учињено транспарентно и зашто Мирослав Богићевић није већ на почетку рекао да је купац. Занимљиво је, међутим, да је немачка медијска компанија ВАЦ јавност о својим намерама обавестила тако што је годину и по пре продаје зграду „Политике“ облепила циркуларним писмом саопштавајући намеру да изађе из „Политике“. Сасвим чудна методологија.

Вучић тврди да је власник „Фармакома“ био приморан да купи „Политику“?

Не знам зашто је Богићевић купио „Политику“. Не познајем га. Могу да замислим да неко ко је направио озбиљан бизнис у производњи, за разлику од других који не производе ништа него већ само тргују или консултују, хоће да се опроба и у
медијима.Да је Влада откупила, на основу права прече куповине, ВАЦов удео, то би значило да преузима сто одсто власништва над „Политиком“, те би директно прекршила Закон о јавном информисању који забрањује држави да улази у власништво над медијима и медијску стратегију, коју је прошла влада усвојила.

Бивша уредница листа „Политика“ вас је оптужила за немар према државној имовини, а у јавној полемици тврди да је њена плата била око 2.000 евра, а да је плата њеног наследника знатно виша?

У време док је Љиљана Смајловић била део руководства куће, државном имовином се газдовало као да је алајбегова слама. Лако је доказиво да претходно руководство није одговорно водило кућу и зато је „Политика“ била једном ногом над амбисом. Занимљиво да је госпођа Смајловић рекла колика јој је била плата на почетку, а не и колико је примала пред одлазак. Плате и друге повластице, компанијске картице, службена путовања, целог руководства биле се енормне.

Кад је Управни одбор којим сам председавала почео да ради, јула 2008, „Политика новине и магазини“ имала је дуг око осам милиона евра, два милиона у текућем пословању, а данас раде у позитиви. Морам овде да додам да наш УО није примио ни динара за свој рад, јер смо се одрекли сваке надокнаде.

Недавно смо чули нови немачки услов да потпишемо уговор о добросуседској сарадњи с Косовом?

Чули смо и разне друге исказе који указују на то да ће Србија апсолутно морати да нађе модус за нормализацију односа с Косовом пре него што уђе у ЕУ. Ново је да се потписивање тог уговора везује за почетак преговора. Бојим се да је до
тога дошло јер због избора нисмо довољно активно водили спољну политику.

ИСКЉУЧИТИ КОРУМПИРАНЕ СУДИЈЕ

Борба против корупције је један од услова за улазак у Унију. Да ли сматрате да је вицепремијер Александар Вучић то почео на прави начин?

- Имали смо много афера које су једна другу претицале, и то је све било као река понорница, појави се па нестане. Имам утисак да Вучић заиста мисли озбиљно, али основно је питање да ли ће се све то улити у правне токове и да ли ће о корупцији одлучивати и оне судије које због сумњи на корумпираност нису реизабране, а сада их враћају. Грађани ће поверовати у озбиљност ове намера само ако буде не само ухапшен него и процесуиран неко ко припада владајућој структури.




Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси