Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Николићев кабинет спрема нову медијску стратегију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 09. 2012.

Аутор: Марија Малеш Извор: Блиц

Николићев кабинет спрема нову медијску стратегију

У кабинету председника Србије оформљена је радна група за бављење медијском стратегијом, потврдили су за „Блиц“ у кабинету Томислава Николића и објаснили да на „сировој верзији реформе закона ради група стручњака из медијског права под окриљем Министарства културе“.

 

Председник Николић ће, како кажу, само пратити рад на законима из области информисања “у оквиру својих уставних овлашћења”.

Председника НУНСа Вукашина Обрадовића, међутим, веома брине то што се на медијским законима ради иза очију јавности. Он оцењује да је то својеврстан преседан, али и противзаконито јер, како тврди, постоји јасна процедура за доношење закона која не предвиђа да то ради “ни Председништво, нити било ко појединачно”. У кабинету председника, с друге стране, тврде да у почетној фази пројекта не постоји законско ограничење да се радом на законима бави било ко.

 Не видим разлоге зашто се то ради у тајности, осим уколико се не спремају решења за која се зна да новинарска удружења не би дала сагласност - каже за “Блиц” Обрадовић.

Станислава Пак, задужена за односе са јавношћу у кабинету председника Николића, каже за “Блиц” да ће сви релевантни фактори, као и новинска удружења, бити укључени у реформу медијских закона и да “ту нема никакве тајне, ни мистерије”.

Неће се одступити од медијске стратегије која је већ усвојена. Међутим, када је реч о реформи медијских закона, попут Закона о електронским комуникацијама, радиодифузији и јавном информисању, потребно је да се почне од нечега. У питању је, дакле, сиров нацрт реформе законске регулативе на којој раде експерти за медијско право - каже Пакова, али није желела да именује поменуте стручњаке.

ОЕБС: ОЧЕКУЈЕМО ПОМАКЕ

Представница ОЕБСа за слободу медија Дуња Мијатовић изјавила је да Србија мора што пре да направи помаке по питању повлачења државе са медијског тржишта.

Медији у Србији, како је оценила, и даље су суочени са истим проблемима као и пре избора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси