Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Међународни тим за истину о убиству троје новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 09. 2012.

Аутор: А. Р. - Ј. Л. Извор: Данас

Међународни тим за истину о убиству троје новинара

Влада Србије формирала комисију за решавање случајева Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића

Влада Србије је преко Бироа за координацију рада обавештајних служби, коме је председавао Александар Вучић, 20. септембра донела одлуку о формирању међународне комисије која ће да истражи убиства новинара Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића. Ово је јуче саопштио директор Фонда Б92 Веран Матић на конференцији ОЕБС-а о слободи медија у југоисточној Европи.

Саговорници Данаса оценили су ову одлуку као позитивну, иако се она може протумачити на више начина, почев од тога да представља и признање неуспеха институција Србије.

Поред представника служби безбедности Србије, Тужилаштва и медија, у раду комисије учествоваће и угледни међународни истражитељи, казао је Матић. Циљ комисије биће „анализирање свих досадашњих извршених истрага, утврђивање чињеница о томе зашто су биле неуспешне и постављање основа за наредне истраге“.

Како је Матић навео, састав комисије биће познат у наредних неколико седмица, а у њеном раду ће учествовати најмање два полицијска истражитеља са међународним искуством односно представника медија из Србије.

Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић рекла је да ће њена канцеларија помоћи рад те комисије како у Србији тако и на међународном нивоу.

- Наставак истраге о убиствима новинара - ако се покаже озбиљна и одлучна - послаће снажан сигнал да Србија неће толерисати њихово некажњавање. Поздрављам формирање ове Комисије и надам се да ће ускоро дати резултате. Породице и пријатељи убијених новинара и друштво у целини мора да види да је правда задовољена. Нико не би требало да се плаши да ће завршити у затвору због откривања истине. Док год новинари страхују за своје животе и животе чланова својих породица док обављају свој посао, ми не можемо да кажемо да живимо у слободном друштву - навела је Мијатовићева.

Адвокат Рајко Даниловић, који заступа Јову Ћурувију, брата убијеног Славка Ћурувије, рекао је за Данас да је иницијатива у правцу расветљавања политичких убистава добродошла.

- Свака иницијатива која иде ка томе да буде корисна, а ова би могла да представља пут ка томе да се открију убице, које се мање-више већ знају. Искуство показује да то досад није било могуће због широког круга људи који су уплетени, и можда ће међународна подршка управо да помогне да се ту ствари рашчисте - сматра Даниловић.

- Био сам на челу једне такве комисије, која је постигла пун погодак, а то је да смо дошли до истине - каже за наш лист адвокат Божо Прелевић, подсећајући да је био на челу комисије која се бавила убиством двојице гардиста у Топчидеру.

Он ипак указује да је оваква одлука владе необична и да се може тумачити на више начина.

- Влада је можда решила да укључи међународне истражитеље како би показала сву добру вољу да се убиства реше и, како би, уколико би резултати изостали, могла да заступа став да је све покушала што је било могуће да се истина утврди. То би значило и да више влади не могу да се упућују приговори на ову тему. С друге стране, уколико би се дошло до неких релевантних открића, то би опет значило да је влада одлучила да по цену немоћи признавања сопствених институција - истражних и полицијских, дође до истине. И то би опет значило, да не би више могле да јој се упућују примедбе. Међутим, сва ова тумачења зависиће од тога ко ће чинити комисију, да ли ће то бити „непрофесионалци“ па ће можда све да укаже на неку врсту намештаљке, или пак добри професионалци, да ли ће бити укључени страни форензичари рецимо, или истражитељи којих профила - анализира Прелевић и додаје да ће јавност, у сваком случају, одговоре добити врло брзо.

Тапушковић: Решити Дадино убиство

Адвокат Бранислав Тапушковић, који заступа породицу новинарке Даде Вујасиновић, подсетио је за Данас на дугу правну историју овог случаја.

- Учествовао сам у поступку у коме смо 15 година „гурали“ све док нисмо доказали дефинитивно да није реч о самоубиству, него о убиству, да су била два испаљења из пушке и да не понављамо већ све детаље, који су познати јавности. Кад смо коначно дефинисали да је реч о убиству, значи да надлежни органи треба убиство и да  га разреше, то је посао који треба врло озбиљно схватити и свака помоћ у томе је добродошла - каже Тапушковић.


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси