Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Србија и Балкан да опет буду у фокусу медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 09. 2012.

Аутор: Ј. Диковић Извор: Данас

Србија и Балкан да опет буду у фокусу медија

Мрежа за извештавање о источној Европи одржаће крајем месеца у Београду медијску конференцију и тренинге за новинаре

Овогодишња медијска конференција и Легал Леакс Траининг, у организацији Мреже за извештавање о источној Европи (н-ост), биће одржани од 27. до 30. септембра у Београду под насловом Између бивше Југославије и Европске уније - Нова интерпретација сломљеног региона. На конференцији ће учествовати око стотинак новинара са простора Западног Балкана, Немачке и других европских земаља.

- Циљ конференције је да Србија и Западни Балкан поново буду у фокусу медијске пажње, након неколико година игнорисања. Желимо да упознамо колеге из источне Европе, али и да сарађујемо са њима. Сматрамо да је то добар начин да се схвати ситуација на Балкану, али и да се људима „приђе“ на једнак начин - каже за Плаве стране Катрин Лехлер, једна од организатора ове конференције.

Постојала је идеја, каже она, да се медијска конференција у Београду организује још 2009, с обзиром на чињеницу да то никада није учињено раније. Према њеним речима, Н-ост је желео да покаже да Србија није само повезана са конфликтима на Косову и ратним злочинима.

- Кад смо понудили наше приче о источној Европи, о обичним људским животима, имали смо тешкоћа да их продамо клијентима у Немачкој, Швајцарској и Аустрији.
Међутим, чланци о рату и злочинима су се веома добро продавали - објашњава Лехлерова.

Она додаје да је то „тужна реалност“ и да Н-ост жели да допринесе свестранијем извештавању и другачијој слици о источној Европи. Други разлог одржавања ове конференције у Београду, наводи саговорница ПС, јесте тај што је у марту ове године Србија добила статус кандидата за чланство у ЕУ, те стога Н-ост позива новинаре и фото-репортере да размене искуства са регионалним „играчима“ и представницима међународних институција и невладиних организација.

Како је раније саопштено, циљ конференције је да се њени учесници ангажују у дијалогу о ситуацији у медијима и условима у којима раде новинари у њиховим земљама. Учесници ће такође имати могућност да кроз компаративно упоређивање виде како „стоје“ бивше југословенске републике са ЕУ, како би истражили политичке, социјалне и медијске трендове у Унији, али и ван ње. Учесници ће покушати да пронађу одговоре на питања каква је веза „наследница“ бивше Југославије са Унијом, да ли постоји могућност за појаву новог подрегиона у ЕУ, и шта новинари и медији мисле о промени медијског пејзажа.

У склопу Легал Леакс тренинга, новинари бивше Југославије имаће прилику да науче како редовно да користе Закон о слободи информисања. Обука обезбеђује врсту водича за новинаре како да поднесу захтев на основу принципа слободе
информисања и како да заштите своје податке. Такође, обука пружа и стратегију о томе како се обрађују, анализирају и представљају подаци у новинарству.

Неки од панелиста биће Тим Џуда - новинар лондонског магазина Економист, Славенка Дракулић - списатељица и новинарка из Загреба, Ирена Ристић - историчарка са Универзитета у Београду и Игор Штикс - писац и научник из Единбурга, док ће тренинге водити, између осталих, Андреас Бок из берлинског Н-ост, Гавин Шеридан експерт за новинарске податке и Маја Бранковић из Транспаренцy Интернатионал Босне и Херцеговине.

Усавршавање и заједничко истраживање

Н-ост окупља новинаре, експерте за источну Европу и медијске иницијативе из више од 40 земаља. Њене чланове повезује европска идеја и интересовање за интензивнијим извештавањем са подручја источне Европе. Медијска конференција у организацији н-ост сазива новинаре сваке године у неком од градова источне Европе ради даљег усавршавања и заједничког истраживања. Ове конференције досад су биле организоване у Прагу, Софији, Букурешту, Ростову, Печују и Минску.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси