Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мађарска штампа под контролом владе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 09. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Бета

Мађарска штампа под контролом владе

Мађарска штампа данас је више него икада под утицајем власти и изгубила је сваки углед, због политике коју премијер Виктор Орбан води од првог мандата 1998, поручили су данас власници највећих листова у тој земљи.

"Кршење слободе штампе довешће до кршења других демократских права", упозорио је на конференцији о стању у медијима Лајош Бокрош, директор Института за слободу и реформе, који је организатор скупа.

Ситуација у штампи једноставно је "драматична", казао је главни и одговорни уредник недељника Елет ед Иродалом Золтан Ковач.

Нови закони у оквиру медијске реформе Орбанове владе ступили су на снагу почетком 2011. Медији су том реформом доспели у надлежност Медијског савета, чије се одлуке не могу оспорити на суду и у којем су само људи блиски Орбану.

Под притиском Европске уније и других међународних организација, мађарска влада направила је неколико уступака, а Уставни суд је у децембру делимично ускладио текст са европским нормама.

Ипак, овлашћења Медијског савета и даље су нетакнута, а медијски експерти данас оцењују да је закон о медијима само потврдио политику непријатељства према штампи која датира од првог мандата Виктора Орбана.

Главни и одговорни уредник дневника Непсабадсаг Кароли Вереш оценио је да је влада "поцепала земљу на пола".

"Оно који нису уз нас су против нас, и та идеологија обузела је читаво мађарско друштво, породице, фирме и штампу", казао је Вереш.

"Државна штампа данас је под потпуном контролом владе, државна телевизија не бави се политиком, а ако то и чини, њена информација је невероватно пристрасна", навео је Вереш и закључио да је углед новинарске професије "нестао".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси