Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СОКОЈ изгубио спор против Радио Суботице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 09. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Радио Суботица

СОКОЈ изгубио спор против Радио Суботице

Одлуком Привредног апелационог суда у Београду, одбијена је као неоснована жалба СОКОЈ-а на пресуду Привредног суда у Суботици којом није уважен захтев организације за заштиту ауторских права композитора да Радио Суботици наплати проценте и од прихода који је остварен субвенцијама и дотацијама од локалне самоуправе.

Апелациони суд је потврдио да је правилно налажење првостепеног суда да основица за обрачун СОКОЈ-а није сав приход Радио Суботице, већ приход који корисник остварује обављајући делатност у оквиру које искоришћава музичка дела, сходно Закону о ауторском и сродним правима.

Иако је Радио Суботица СОКОЈ-у редовно плаћала накнаду за коришћење музике по фактурама ауторске организације, СОКОЈ је путем суда од Радио Суботице за 2007. и 2008. годину потраживао још 3.091.077 динара, обрачунавајући у основицу за наплату накнаде и приход од субвенција и дотација које град Суботица, као оснивач јавног предузећа, уплаћује Радио Суботици за производњу информативног програма на српском, мађарском и хрватском језику.

Управни одбор Радио Суботице инсистирао на члановима Закона о ауторским и сродним правима којима се регулишу правила за одређивање тарифе. Према члану 170. Закона, тарифа мора да буде примерена врсти и начину искоришћавања ауторског дела, да буде у процентуалном износу од прихода који корисник остварује обављајући делатност у оквиру које искоришћава предмет заштите и да тај износ мора бити у сразмери са значајем који за приходе има искоришћавање предмета заштите.

-Радио Суботица све време тврди да субвенција од града нема никакве везе са музиком, нити да висина субвенције коју град даје зависи од музичког репертоара Радија, каже Тони Бедалов, директор Радио Суботице.

- То нам је и град потврдио, јер је уговором између локалне самоуправе и Радија регулисано да град субвенционише производњу искључиво информативног програма на три језика. СОКОЈ то није хтео да уважи годинама, а задовољни смо што је суд потврдио наш став.

Пресудом Привредног апелационог суда у Београду, пресуда Привредног суда у Суботици у случају СОКОЈ-а и Радио Суботице постала је правоснажна.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси