Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ускоро Комисија за убиства новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 09. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Б92

Ускоро Комисија за убиства новинара

Влада Србије донела је одлуку о формирању међународне комисије која ће да истражи нерешена убистава новинара у Србији, изјавио директор Фонда Б92 Веран Матић.

 

На конференцији ОЕБС-а о слободи медија у југоисточној Европи, Матић је рекао да је влада Србије јуче донела одлуку о формирању међународне комисије која ће да истражи убиства новинара Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића.

Циљ рада те комисије јесте да се утврди зашто су претходне истраге биле неуспешне и да се постави основе за вођење будућих истрага о убиствима новинара.

На Другој конференцији о медијима у Југоисточној Европи коју организује ОЕБС, главни и одговорни уредник Б92 представио је и новопокренуту иницијативу – Балканску мрежу слободе (Balkan Freedom Networк). ради се о пројекту Фонда Б92 који ће окупити представнике свих релеватних новинарских удружења и асоцијација, невладиних организација које се баве људским правима, независних регулаторних тела, и удружења тужилаца и судија.

Циљ мреже је да се обједине све снаге у остваривању и унапређењу слободе говора и информисања у свим областима, да се успостави правна регулатива и судска пракса по највишим стандардима, али и да се створе ефикаснији механизми заштите новинара и медија.

Прва иницијатива Балканске мреже слободе била је формирање Међународне комисије за истраживање убистава новинара у Србији како би се анализирале све грешке у досадашњим истрагама на објективан начин, уз учешће професионалаца из света и подршку међународних институција.

Ова иницијатива постоји већ годину дана и иако је у власти постојала сагласност око потребе за оваквом комисијом, није дошло до реализације. Иницијатива је недавно представљена новој Влади и у веома кратком року стигао је одговор:

"Влада Републике Србије је преко Бироа за координацију рада обавештајних служби, којом је председавао Александар Вучић, у четвртак 20. септембра, донела одлуку о формирању Међународне комисије која би истражила убиства новинара у Србији: Даде Вујасиновић, Славка Ћурувије и Милана Пантића. Поред представника служби безбедности Србије, тужилаштва и представника медија, у раду комисије учествоваће угледни међународни истражитељи."

Поводом 23. новембра, Међународног дана против некажњивости, дана који позива на акцију тражења правде за оне који су убијени услед остваривања њихових права на слободу изражавања и расветљавања самог питања некажњавања, чиме ће се бавити и ова комисија, Балканска мрежа слободе затражиће да Генерална скупштина УН подржи овај покрет иза којег стоје најрелевантнија светска новинарска удружења и организације за људска права, и донесе декларацију којом се тражи од земаља чланица да кроз сличне комисије истраже сва убиства и насиље над новинарима, уметницима, политичарима и заговорницима слободе изражавања који се ућуткују често без икакве истраге или последица по њихове прогониоце.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси