Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Не зна се ни ко је прави власник
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 09. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Дневник

Не зна се ни ко је прави власник

Министар културе Србије Бранислав Петковић најавио је редефинисање медијске стратегије и постепен излазак државе из власништва у медијима, уз обавезну транспарентност њиховог власништва.

 

Отварајући у Београду регионалну конференцију о слободи медија у југоисточној Европи, Петковић је рекао да је нова влада у првих 40 дана рада затекла неуређен медијски простор, с медијима којима се не зна прави власник, јавним сервисом у кризи, недовршеним законским пројектима и нејасним државним власништвом у медијима.

Као приоритете, он је навео јачање и консолидацију постојећих јавних сервиса, РТС и РТВ, као и решавање питања њиховог одрживог и трајног финансирање, а финансирања мора бити решено до пролећа следеће године и вероватно ће морати да се интервенише из буџета како би се РТС спасао.

Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић оценила је да у региону нема напретка кад је реч о слободи медија, али да проблем нису закони, већ чињеница да се добри закони не спроводе. Она је истакла да у независну уређивачку политику медија не би требало да се меша ни држава, ни бизнисмени.

Она је указала и на питање монопола над медијским простором код политичких и пословних кругова и проблем заштите плурализма медија у региону.

И шеф делагације ЕУ у Србији Венсан Дежер каже да је неопходно законским решењима елиминисати државно власништво у медијима, те обавити поновну анализу медијске стартегије и питања ТВ претплате и регионалних јавних сервиса.

Прича о медијима или крими прича

Председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић оценила је да је изразито проевропска и можда и најзападнија власт коју је Србија икад имала довела до најжешће контроле над медијима, до те мере да је - кад су „завршили тај посао„ - било мање опозиционих и независних медија него у време Слободана Милошевића. Она је подсетила на извештај о  медијима Савета за борбу против корупције који је сачинила Верица Бараћ, приказавши на који начин држава користи паре пореских обвезника како би остварила утицај у медијима и постигла да медији лепо пишу о њој. Тај извештај „личи на праву крими причу„, а претходна влада се понашала као да извештај не постоји и никада није хтела да га стави на дневни ред, указала је она.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси