Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Канал РТК на српском пред судом?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 09. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Фонет

Канал РТК на српском пред судом?

Медијски представници са Косова најавили су да ће поднети тужбу надлежним органима зато што није испуњена уставна обавеза косовских институција да српска заједница добије независни ТВ канал.

У оквиру пројекта "Српско -српски дијалог" одржана је девета дебата на којој је закључено да Закон о РТК, који је пре неколико месеци усвојен у Скупштини Косова, не представља интенцију иницијатора идеје, Друштва новинара Косова и Метохије, о независном ТВ каналу на српском језику, како је предвиђено Ахтисаријевим планом, а касније и увршћено у Устав Косова.

Заменица генералног директора РТК Анамари Репић и новоименовани директор РТК канала на српском језику Жарко Јоксимовић су о Закону о РТК и начину именовања новог директора "српског ТВ канала" разговарали са десетак истакнутих представника српске медијске заједнице и цивилног сектора, пренео је КиМ радио.

Посебан проблем представља чињеница да и поред редовног конкурса за избор директора "српског ТВ канала" законска процедура није испоштована до краја.

Одлазећи шеф Међународне цивилне канцеларије Питер Фејт, у сарадњи са Бордом директора РТК, донео одлуку о именовању Жарка Јоксимовића на место директора Канала на период од шест месеци, након чега ће се, наводно, поново објавити конкурс за избор директора, речено је на дебати.

Новоименовани директор Јоксимовић изразио је наду да ће се нови ТВ канал квалитетом програма, објективношћу и истином моћи изборити за поверење гледалаца и позвао све заинтересоване колеге на отворену професионалну сарадњу.

"О тој телевизији можемо да судимо тек када се представи програмом", рекао је Јоксимовић.

Медијски представници сматрају да Законом о РТК није испуњена уставна обавеза косовских институција и обећање Међународне заједнице да српска заједница на Косову добије независни ТВ канал и најављују тужбу пред домаћим и међународним органима.

Према мишљењу цивилног сектора, поред чињенице да српски гледаоци немају поверење у РТК, што показују редовна истраживања ТВ аудиторијума, начин постављења новог директора само продубљује јаз између става народа и онога што би грађани требало да добију.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси