Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ОЕБС: Убрзати реформе за очување слободе медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 09. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Преглед

ОЕБС: Убрзати реформе за очување слободе медија

ОЕБС апеловао на Владу Србије да убрза реформе нужне за очување независности седме силе. Новинари и власници медијских кућа позвани да се одупру политичким и економским притисцима и да раде за добробит јавности и друштва

 

Представници ОЕБС-а, Европске уније и српске владе сложили су се, на отварању регионалне конференције о слободи медија у Београду, да је у Србији неопходан излазак државе из власништва у медијима и поручили да на уређивачку политику не би требало да утичу ни држава ни бизнисмени. ОЕБС је, истовремено, позвао Владу Србије да убрза реформе нужне за очување слободе медија, а новинаре и власнике медија да се одупру политичким и економским притисцима и да раде за добробит јавности и друштва.

Отварајући дводневну конференцију ОЕБС-а која је у Београду окупила више од 200 учесника из региона, новинара и стручњака у области медија, министар културе Србије Бранислав Петковић најавио је редефинисање медијске стратегије и постепен излазак државе из власништва у медијима, уз обавезну транспарентност њиховог власништва. Петковић је рекао да је нова влада у првих 40 дана рада затекла неуређен медијски простор, с медијима којима се не зна прави власник, јавним сервисом у кризи, недовршеним законским пројектима и нејасним државним власништвом у медијима. По његовим речима, за медијски простор потребно је усвајање „пакета неопходних медијских закона“. Као приоритете, он је навео јачање и консолидацију постојећих јавних сервиса РТС и РТВ и решавање питања њиховог одрживог и трајног финансирања. То се, како је казао, односи и на јачање дописничке мреже јавних сервиса, али без регионалних јавних сервиса.

У одвојеној изјави новинарима, Петковић је најавио и вероватну интервенцију из буџета за, како је казао, спас РТС-а.

Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић оценила је да у региону нема напретка кад је реч о слободи медија, али да проблем нису закони, већ чињеница да се добри закони не спроводе. Она је истакла да у независну уређивачку политику медија не би требало да се меша ни држава, ни бизнисмени. Мијатовић сматра да је потребно „наставити притиске на владе“ како би се закони спроводили и постигао напредак. „Јесмо доживели неуспех, али се боримо. Почели смо добро, са израдом закона бољих чак и од неких у ЕУ и међународној заједници, али то није довољно“, рекла је.

Мијатовић је напоменула да су проблеми у свим земљама Југоисточне Европе мање-више исти и да се тичу независности регулаторних тела, финансијске независности јавног сервиса, напада на истраживачко новинарство. Као посебан проблем, Мијатовић је издвојила изазове везане за јавни сервис и независну уређивачку политику где држава, како је нагласила, не би требало да се меша, као ни бизнисмени. Она је указала на питање монопола над медијским простором код политичких и пословних кругова и проблем заштите плурализма медија у региону.

Шеф делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер истакао је да политички притисак на медије у Србији није више тако директан, али да сада постоји економски притисак - који се спроводи путем оглашавања и куповине рекламног простора. „Медијски плурализам је успостављен, али то не значи да нема цензуре у Србији“, додао је. По његовом мишљењу, неопходно је законским решењима елиминисати државно власништво у међиима, те обавити поновну анализу медијске стартегије и питања ТВ претплате и регионалних јавних сервиса. Дежер је подсетио да су власти у Србији усвојиле медијску стратегију пре годину дана, али да из ње није пуно тога примењено. Он је додао да је то и разумљиво, јер је земља имала дугу изборну кампању. „Србија се обавезала да ће елиминисати државно власништво у медијима и тај процес је започет, али није јасно како ће се наставити“, указао је Дежер.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси