Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Такса уместо претплате за РТС?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 09. 2012.

Аутор: Н.Н. Извор: Б92

Такса уместо претплате за РТС?

Пошто претплату за РТС плаћа само 30 одсто грађана предвиђа се промена начина финасирања. Уместо претплате предлаже се плаћање таксе, пише "Политика".

Директор РТС Александар Тијанић и синдикати јавног сервиса упозоравају да је финансирање недовољно да би систем јавног сервиса нормално функционисао.

Највиши проценат наплате претплате био је између 62 и 64 одсто, па је РТС, на пример, 2008. године имао буџет од 100 милиона евра. Са почетком економске кризе почела је да опада и претплата.

Прошлог месеца Београд је платио 67 одсто, што је изузетан успех, пише лист. Далеко изнад просека је и Нови Сад, који је са некадашњих 66, сада спао на 52 одсто неплаћене претплате.

У економски неразвијеним регионима, попут Бујановца, Новог пазара, Прешева, Лебана, Врања, Ниша и Лесковца, ситуација је прилично поражавајућа. У Прешеви је, на пример, наплата опала готово до нуле. У Крагујевцу износи 30 посто, колико је и укупан српски просек.

Тијанић за "Политику" каже да су за садашњу ситуацију криви они који су 2002. написали и изгласали закон који се у пракси показао као неспроводљив.

"Није нормално да у Хрватској проценат наплате иде преко 90 одсто и да њихов јавни сервис има ове године буџет од 200 милиона евра, а ми имамо 70 милиона евра. На то долази криза и пропаганда да се закон не поштује. На то долазе и огромни дугови за струју и принцип поделе прихода ЕПС-а и РТС-а, који иде на штету РТС-а. Претплата је готово симболички добровољна, јер закон неефикасно кажњава неплатуше и мора да се претвори у врсту пореза, таксе, са санкцијама, да би била ефикасна. Али то није посао РТС-а, већ државе и законодавца. Нормална држава мора да има и моћан и гледан јавни сервис. Држава мора да обезбеди довољан и стабилан извор финансирања и да остави јавни сервис на миру са кадровским и другим захтевима. То је европски стандард", каже он.

Потпредседник Савета РРА Горан Караџић упозорава да никакве промене у овој области нису могуће без усвајања новог закона.

"У преднацрту закона који је направила радна група при ОЕБС-у, а који је упућен претходној влади, уместо претплате предвиђена је такса. Решења у другим земљама су различита, а они који су имали овако низак проценат наплате углавном су укидали претплату и прелазили на финансирање из буџета. По мени, то је најгора опција, јер држава онда може да врши већи притисак на јавни сервис", сматра он.

Председник Извршног одбора Удружења новинара Србије Петар Јеремић истиче да је плаћање претплате законска обавеза и добар начин да се обезбеди независност јавног сервиса.

"Имамо пример Турске, где је прописано да се плаћа један проценат од износа рачуна за струју, па не постоји проблем као код нас, јер електродистрибуција атоматски пребацује средства њиховом јавном сервису. Или други модел, као такса, односно порез где, ако се не наплати, ви аутоматски чините прекршај", објашњава он.

Потпредседница НУНС-а Јелка Јовановић каже да захтев синдиката јавног сервиса да се финансирање пребаци на буџет, прети да РТС претвори у јавно предузеће.

"Тачно је да финансирање треба уредити. Да ли ће претплата постати обавезујућа, то је друго питање. Али, не сме да се деси да се финансирање пребаци на буџет", наглашава она.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси