Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ниподаштавање „Дневника” с позиција силе и моћи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 09. 2012.

Ниподаштавање „Дневника” с позиција силе и моћи

Отворено писмо Александру Вучићу

Поводом откривања начина продаје већинског удела у предузећу „Дневник Војводина прес”, први потпредседник Владе Србије Александар Вучић је изрекао неколико увреда на рачун листа „Дневник” и запослених у њему. То је наш први „сусрет” с неким из актуелне власти ко с позиције велике политичке моћи ниподаштава лист „Дневник” и људе који у њему раде. Вучић је рекао јуче да власник „Фармакома” није имао лични интерес за куповину медија.

„Ако мислите да је он био страшно заинтересован за новосадски ’Дневник’ пошто му је од страшног значаја за његов бизнис било како ће да извештава тај чувени високотиражни новосадски дневник, опростите, мислим да ћете ме у то тешко уверити.”

Питамо господина Вучића да ли зна да лист „Дневник” ове године обележава 70 година излажења? Да ли зна да је први главни уредник био Светозар Марковић Тоза којег су окупатори убили? Од тада до данас, пуних седам деценија, било је покушаја стрељања целог листа од разних властодржаца и „познавалаца” новинарског заната. Да ли зна да је редакција пружала отпор постављању београдских кадрова (Милошевићевих), а да господин Вучић и чланови његове тадашње странке нису подржавали новинаре у том штрајку?

Лист „Дневник” има дугу традицију, уз све ломове које је пролазио, уз све притиске малих и великих тзв. политичара, а прекиди које је имао били су искључиво у циљу отпора тим притисцима. Да ли господин Вучић зна да у листу „Дневник” ради 143 људи, од којих су половина новинари (у редакцији и дописници)? „Дневник” је једини дневни лист на српском језику који излази у Војводини и после „Политике„ у Србији с најдужом традицијом.

Потпуно је непримерено у слободном друштву да се с највиших позиција власти и моћи на такав начин ниподаштава једно предузеће на тржишту, а посебно што је реч о медију . Ваљда је посао владе да се стара да свима обезбеди једнаке услове за пословање, а не да се бави пребројавњем појединачних тиража.

Зато оштро протестујемо против политичког притиска који је тиме демонстрирао министар одбране Александар Вучић, иначе и први потпредседник Владе Србије задужен за борбу против корупције, секретар Савета за националну безбедност и шеф Бироа за координацију служби безбедности, на лист “Дневник” и нас који у њему радимо.

Редакција „Дневника”

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси