Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прес онлајн осуђен за вређање Адама Сантовца због “Мега дипломца”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 08. 2022.

Аутор: Адам Сантовац Извор: Н1 Београд

Прес онлајн осуђен за вређање Адама Сантовца због “Мега дипломца”

Виши суд у Београду је осудио Прес онлајн (PressOnline.rs, Online Media Solutions doo Београд) на казну од 120.000 динара због повреде части и угледа новинара Адама Сантовца. Пресуда је правоснажна.

 



Прес онлајн осуђен за вређање Адама Сантовца због “Мега дипломца”

Виши суд у Београду је осудио Прес онлајн (Online Media Solutions doo Београд) на казну од 120.000 динара због повреде части и угледа новинара Адама Сантовца. Пресуда је правоснажна.

Суд је утврдио да је Online Media Solutions doo Београд повредио част и углед новинара Н1 објављивањем чланака “Адам Сантовац – највећи лажов међу новинарима” од 24.11.2019. и “Адам Сантовац лажов” од 27.11.2019.

Текстови су објављени уочи и после емитовања документарног филма „Мега дипломац“, који је открио низ нелогичности које доводе у сумњу валидност дипломе министра Небојше Стефановића.

Како се наводи у пресуди “суд је стао на становиште да су у конкретном случају, повређена права личности тужиоца, његова част и углед, јер информације (у оба чланка) не само да су неистините, већ су и објективно увредљиве јер се таквим писањем тужилац представља у изузетно негативном контексту.”

Суд је утврдио и да “овакви текстови не доприносе сврси јавног информисања у демократском друштву, као ни јавној расправи у јавном интересу, већ им је сврха да на таблоидни начин подрже неистините и непотпуне информације и на тај начин дискредитују личност.”

“Стварањем такве представе о тужиоцу у јавности не може се оправдати ни слободом изражавања, ни интересом јавности” наводи се у пресуди.

Тужени Online Media Solutions doo Београд се обавезује и да надокнади трошкове парничног поступка.

Новинар Н1 Адам Сантовац је тужио Прес онлајн у мају 2020. Пресуда је донета у јуну 2022.

Савет за штампу је 2020. изрекао две јавне опомене порталу Пресс онлине јер је вишеструко прекришио Кодекс новинара Србије текстовима о новинару Н1.

Документарни филм „Мега дипломац“ није добио ниједан деманти нити тужбу.

Проблем наплате

Рачун Online Media Solutions doo Београд је у блокади по основу принудне наплате од 2017.

Адреса редакције је Мали Керешац бб, али је могуће да је реч о фиктивној адреси. На истој није било могуће уручити судске позиве, па постоји сумња да би и принудно извршење било немогуће.

У Агенцији за привредне регистре Online Media Solutions doo се води као активно друштво са ограниченом одговорношћу. Портал Прес онлајн doo је у међувремену престао да постоји.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси