Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новости у шаци бизнисмена из Шапца!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 09. 2012.

Аутор: С. Војиновић Извор: Ало

Новости у шаци бизнисмена из Шапца!

Надлежни органи у Србији ових дана су покренули предистражни поступак о томе ко је заправо власник 62 одсто „Вечерњих новости“.

 

Иако званично стоји да су власници фантомске фи рме са седиштима у Лихтенштајну, Дрездену и Ротердаму, сумња се да је прави власник једна приватна фи рма из Шапца, чији је власник један од познатих финансијера Демократске странке!

 Покренут је предистражни поступак. Оно што у овом случају можемо да кажемо јесте да ће се утврдити ко заправо стоји иза тих фи рми. Према информацијама до којих смо дошли, ради се о извесним политичарима и бизнисменима. Имена за сада не желимо да откривамо, осим да све упућује на то да је мозак целе приче познати бизнисмен, односно његова фирма из Шапца, коју управо проверавамо, као и неколицину врло високих функционера Демократске странке - објашњава извор „Ало!“ из Владе Србије.

„Ало!“ открива још неке детаље у вези са преузимањем већинског пакета акција „Вечерњих новости“. Наиме, уговором о цесији, који је потписан 18. јануара 2012. године, WAZ KG из Немачке је фирми “Venetoko limited“ из Никозије уступио потраживања која има према својим дужницима из зајмова. Ти дужници су „Антерос“ из Лихтенштајна - 5.785.283,17 евра плус камата, „Medienengagement“ из Дрездена - 5.935.000 евра плус камата, и „Ривер“ из Ротердама - 3.222.408 евра плус камата, што укупно износи 14.942.691,17 евра плус камата. Али, дужници из зајмова имају потраживања према следеће три фи рме - „Ardos Holding GmbH“ из Аустрије, „Trimax Investments GmbH“ из Аустрије и „Карамат Холдингс Лимитед“ са Кипра у укупном износу од 14.699.058 евра.

Ово потраживање је обезбеђено акцијама „Вечерњих новости“, односно са 4.208 акција, што представља око 62 одсто од укупног броја. Сва потраживања су доспела, а уколико дужници измире своје обавезе, неће доћи до активирања залога. У противном, „Антерос“, “Medienengagement“ и „Ривер“ би могли да ради наплате својих потраживања од „Ардоса“, „Trimaxa“ и „Карамата“ да активирају залоге и затраже породају породају заложених акција.

 За разлику од „Политике“ и новосадског „Дневника“, где је купљен удео у власништву, у случају „Новости“ иста екипа је постала већински власник на перфиднији начин, тако што је откупила доспела потраживања. То управо истражујемо - додаје наш саговорник. Иначе, пре месец дана, синдикати „Новости“ и „Политике“ затражили су од Владе Србије да се утврди ко су заправо власници тих медијских кућа. Подсетимо, московска „Ист медија груп“ је у јулу преузела 50 одсто вредности предузећа „Политика новине и магазини“ од бечког „Ост холдинга“.

Немачка компанија WAZ, власник „Ост холдинга“, средином 2010. године је саопштила да намерава да се повуче из Србије јер је незадовољна условима пословања. Покушали смо јуче да сазнамо и ко званично стоји иза фи рми од Кипра преко Аустрије и Немачке до Холандије које су помињу у случају већинског пакета „Новости“, али нисмо успели да нађемо ниједан податак!

Нова хапшења због Агробанке

На јучерашњој седници Бироа за координацију службама безбедност одлучено је да се још жешће крене у обрачун са криминалом и корупцијом. Под лупом ће бити неколико спорних приватизација, док се око умешаних у аферу Агробанка“ стеже обруч. Наиме, на основу нових информација до којих смо дошли, до краја недеље уследиће нова хапшења, међу којима ће бити и крупних зверки - прича наш извор.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси