Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  БИРОДИ: РЕМ није остварио своје надлежности при мониторингу медија у априлским изборима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 08. 2022.

Аутор: Бета Извор: Бета

БИРОДИ: РЕМ није остварио своје надлежности при мониторингу медија у априлским изборима

Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) оценио је да Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) није остварило своје надлежности при мониторингу извештавања медија током априлских избора

 

БИРОДИ је навео да је спровео анализу Извештаја РЕМ мониторинга парламентарних и председничких избора 2022. године о извештавању пружалаца медијских услуга током априлске изборне кампање.

Наведено је да "РЕМ није навео на основу којег нормативног акта је дефинисао узорачки оквир, односно које ће пружаоце медијских услуга мониторисати".

"РЕМ није применио методолошка правила ОЕБС-а, на које се позивао као извор за своју методологију у делу узорковања пружалаца медијских услуга, дефинисања тоналитета на нивоу актера, мониторинга извештавања о јавним функционерима где није мерен тоналитет", додаје се у саопштењу.

БИРОДИ је навео и да је "РЕМ у свом мониторингу мешао теме прилога и тоналитета извештавања".

"Ако се гледају налази извештавања пружалаца медијских услуга из визуре тоналитета извештавања о медијима добија се једна слика, а када се погледају теме, посебно оне које су у себи садржале тоналитет добија се другачија слика", наводи се у саопштењу.

БИРОДИ је позвао Савет РЕМ-а да споштује одлуку Повереника за информације од јавног значаја и јавности омогући приступ базама мониторинга пружалаца медијских услуга "у машински читљивом формату".

Наведено је да РЕМ треба то да уради "тако што ће их објавити на порталу отворених података који је у надлежности Канцеларије Владе Србије за информациону технологију и електронску управу".

"Поред транспарентности, РЕМ би на тај начин омогућио стручној, научној и академској заједници да му помогне у обављању његове веома битне друштвене улоге у области медија", сматра БИРОДИ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси