Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијска удружења: Држава мора да изађе из медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 09. 2012.

Извор: Политика / Бета

Медијска удружења: Држава мора да изађе из медија

Медијска удружења најавила су јуче да ће инсистирати на повлачењу државе из власништва у медијима, попут државне новинске агенције Танјуг, због њиховог повлашћеног положаја на тржишту.

 

„Влада је ребалансом буџета јасно могла да покаже да је искрена у намери да се повуче из власништва у медијима и да промени праксу директног буџетског финансирања Танјуга, али то није урађено”, рекао је председник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Вукашин Обрадовић на конференцији Медијске коалиције у прес-центру Удружења новинара Србије.

Председник Извршног одбора Удружења новинара Србије Петар Јеремић рекао је да се Танјуг финансира директно из буџета, док истовремено постоје и две приватне агенције – Фонет и Бета, које су преживеле деведесете године и које од промена 2000. године чекају једнаке услове на тржишту. Председник Независног друштва новинара Војводине Динко Грухоњић указао је на проблем политичког утицаја националних савета националних мањина на медије, чији су оснивачи, и истакао да су ти медији постали партијска гласила, а као пример је навео Савез војвођанских Мађара (СВМ) и листове „Мађар со” и „Хед нап”, који апсолутно фаворизују СВМ. „Слика је прилично тужна и ситуација је неодржива. Потребне су хитне измене Закона о националним саветима националних мањина”, рекао је Грухоњић.

Грухоњић је истакао и да се држава према војвођанском јавном сервису, Радио-телевизији Војводине (РТВ), односи као према нежељеном детету, за разлику од Радио-телевизије Србије, иако је наплата телевизијске претплате у Војводини најбоља. Обрадовић и Грухоњић изразили су резерве и сумњу према обећању помоћника министра за културу Драгана Коларевића да ће се држава у року одређеном Медијском стратегијом повући из власништва у медијима, док је Јеремић поздравио ту најаву, рекавши да је „пријатно изненађен”.

Обрадовић је истакао да, иако је владајућа коалиција сврстала слободу медија међу приоритете, у Министарству културе још није именован државни секретар за медије, као и да постоје озбиљне примедбе на именовање Коларевића.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси