Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужилаштво одбацило кривичну пријаву новинарке Данаса Снежане Чонградин против менаџера Фудбалског савеза Србије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 08. 2022.

Аутор: В. Јеремић Извор: Данас

Тужилаштво одбацило кривичну пријаву новинарке Данаса Снежане Чонградин против менаџера Фудбалског савеза Србије

Посебно одељење за високотехнолошки криминал Вишег тужилаштва у Београду одбацило је кривичну пријаву коју је новинарка листа Данас Снежана Чонградин због угрожавања сигурности поднела против Марка Чолића, менаџера Фудбалског савеза Србије.

Кривичну пријаву Чонградин је поднела након серије текстуалних, аудио и видео порука које јој је Чолић у октобру прошле године послао преко друштвене мреже Фејсбук. У порукама је Чолић између осталог поручивао Чонградин да је “она његова брига”, као и да ће послати “своје пиране” на њу.

Приликом давања исказа пред тужилаштвом Чонградин је рекла да поруке у почетку није схватала озбиљно имајући у виду да се као новинарка често суочава са увредљивим и претећим порукама. Ипак, када је од Чолића примила аудио-видео поруку на којој се види како руком замахује на телевизору на којем се емитовала њена изјава и како јој упућује низ увреда и псовки, закључила је да се ради о заиста агресивном лицу и осетила се веома уплашено.

Тужилаштво је, међутим, пријаву одбацило наводећи да наведене поруке, иако одступају од друштвено прихватљиве комункације не садрже непосредну, конкретну и озбиљну претњу по живот оштећене или њој блиског лица.

Милена Васић, из Комитета правника за људска права – ЈУКОМ која заступа Снежану Чонградин истиче да је поднела приговор на решење о одбацивању кривичне пријаве.

– Тужилаштво је на изузетно узак начин тумачило претњу у конкретном случају, неразумевајући њену мултимедијалност. Претња не мора да буде вербална, већ може да буде изражена и гестом што је овде и био случај. Оваквом одлуком тужилаштво је послало веома погрешну поруку како новинарима тако и онима који би да им прете. Та порука гласи, ако пронађете одговарајућу форму можете новинарима да претите некажњено, каже Васић додајући да се знатно другачији стандарди користе када се оцењује ниво угрожености јавних функционера.

Порукама које је Чолић слао Снежани Чонградин претходило је њено гостовање у емисији “Квака 23” у продукцији агенције Фонет. У емисији је Чонградин говорила о пресудама међународних судова за ратне злочине што је испровоцирало Чолића. Како је испричао приликом саслушања у тужилаштву, њега је посебно погодила изјава да је Република Српска геноцидна творевина, пошто је био принуђен да избегне из Босне и Херцеговине где је живео до почетка рата.

Снежана Чонградин наводи да је није изненадило одбацивање кривичне пријаве коју је у њено име поднело Независно удружење новинара Србије.

– Штавише, имајући у виду досадашњу праксу државних институција у односу на интезитет претњи који се новинаркама и новинарима упућују у овдашњој јавности, изненађујуће је било то да су уопште реаговали на пријаву против овог насилника који је очигледно опседнут мојим радом, каже Чонградин.

Она напомиње да тврдња да су српске снаге починиле геноцид у Сребреници није ствар слободе говора чије привилегије као новинарка користи, већ пресуда Хашког трибунала који држава Србија признаје.

– Да ће да „пусти своје пиране“ на мене због тврдњи о овој судски доказаној чињеници, коју, поновимо, признаје држава Србије, а тиме и њен председник, Александар Вучић, такође, није слобода говора већ директна претња која угрожава моју физичку безбедност. Бизарно је, али да нема оваквих напада, у јавности се вероватно не би ни оволико мало помињала одговорност политичара због кривотворења чињеница у рату, услед покушаја да оперу своју савест испрљану ратно хушкачком реториком, која подједнако погађа и грађане Србије као и све друге народе на које је усмерена, наводи Чонградин.

Поред тога што је закључило да у радњама Марка Чолића, менаџера у ФСС-у нема елемената кривичног дела угрожавања сигурности, тужилаштво је у решењу навело да нема ни елемената кривичног дела прогањање. Како су истакли у образожењу решења којим је одбачена пријава, поруке које је Чолић слао Чонградин писане су у току једног дана, додајући да он ни пре ни након тога, није покушао да директно, или на било који други начин, ступи у контакт са њом. Самим тим, навели су у образожењу, у конкретном случају се ради о инцидентном догађају ситуационе природе.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси