Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Локалне радио-станице сомборског атара нема ко да слуша
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 09. 2012.

Аутор: М. Миљеновић Извор: Дневник

Локалне радио-станице сомборског атара нема ко да слуша

Ништа ново да је радијски медиј, најблаже речено, у великој кризи у Србији, па и целом свету, али последње истраживање „Нинамедиа“ на подручју Сомбора, Куле, Оџака и Апатина, баш је поразно.

Ако је веровати резултатима истраживања, које је додуше обухватило само легалне емитере (не и бројне „дивљаке“),  радио је на Западу Бачке већ мртав али му то још нико није јавио, јер како другачије прокоментарисати да „највише“ слушалаца има регионална „Кулска комуна“ коју просечно током дана изабере 1770 слушалаца. И „другопласирана“ је станица из тог града, јер 500 слушалаца мање има Радио Кула. Са четвороцифреним бројем посетилаца у тој „лиги шампиона“ Западнобачког округа игра још само апатински Радио „Дунав“, који је омиљена виртуелна дестинација за 1081 радијског фана.

Стање блиско клиничкој смрти влада поготово у Сомбору, чији је легендарни Радио „Сомбор“, некад „хватан“ на кратким таласима широм велике Југославије.

Захваљујући личним „лондонским везама“  али и „скаутингу“ на домаћем рок и поп терену, легенди овог радија Зденка Бакића и Бранимира Плавшића, емисије Радио Сомбора су се слушале и након повечерја испод војничких ћебади у касарнама целе тадашње ЈНА, да би ових дана Радио Сомбор, неуспешно приватизован, доведен до просјачког штапа и канапа, као регионални емитер  пао на свега 798 слушаоца у просеку.

Да ли уопште треба да чуди што мала, комерцијална сомборска радио станица „Фортуна“ има просечно по 236 слушалаца, док се за духовне поруке и музику „Благовесника“, медија овдашње СПЦ општине макар на неколико минута определи тек 208 Сомбораца, од којих далеко нису „побегли“ ни Оџачани чија два локална радија имају не много више слушалаца. Тезу да само православне Србе вера интересује једино о Божићу и Васкрсу (и крсној слави), пада у воду када се зна да је апсолутни рекордер у малој слушаности електронско гласило сомборске римокатоличке жупе, Радио  „Марија“, на чијој се фреквенцији дневно у просеку задржи – шест слушалаца.

Сабравши све ове податке, на 188.000 становника три општине и једног града Западне Бачке „долази“ свега радио 6300 фанова, дакле мање од два одсто популације. Кад се зна да и последњи семенкар и бурегџија, пре него што се одлучи да уложи који динар у ЕПП, поведе рачуна о медијској заступљености и „шеровима“, извесно је да будућност радио станица у сомборском атару баш депресивна.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси