Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Истраживање статуса новинара: Примања за трећину мања од просека у Расинском округу!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 08. 2022.

Аутор: Д.П. Извор: Крушевац прес

Истраживање статуса новинара: Примања за трећину мања од просека у Расинском округу!

Месечна примања новинара у Расинском округу су за 25 до 40% нижа од просечне зараде у округу показало је истраживање ЦИНК-а.

Центар за истраживачко новинарство Крушевац – ЦИНК је, у склопу пројекта “Економски положај и слобода медија у Расинском округу”, спровео, током јуна и јула 2022. године, анкету међу новинарима и другим медијским радницима у Расинском округу.

У анонимној анкети је учествовало 12 особа ангажованих у медијима, из Крушевца, Трстеника и Бруса. Анкета је била добровољна а анкетни упитник, у којем је било 13 питања, која су се односила на статус медијских посленика и њихове ставове, попунило је осам жена и четворица мушкараца.

Већина анкетираних, седморо, у медијима ради дуже од 20 година, троје од 10 до 20 година а по једна особа мање од пет година односно између пет и десет година.

У анкети је учествовало седморо новинара и новинарки, двоје главних уредника, једна уредница рубрике и двојица техничара.

На питање о свом радном статус деветоро анкетираних је одговорило да је у сталном рандом односу док је троје ангажовано на неки други начин. Овај податак свакако охрабрује јер је 75% анкетираних стално запослено што је изнад просека на нивоу Србије када је реч о медијским кућама.

На питање “Колико сати недељно радите?” шесторо, дакле половина анкетираних, је одговорила да ради између 41 и 50 сати. Троје је одговорило да ради више од 60 сати недељно, док двоје ради између 31 и 40 сати.

Наредно питање се односило на редовност примања надокнаде за рад. Седморо анкетираних је одговорило да плату добија уредно, сваког месеца. Двоје анкетираних има статус волонтера док је по једна особа одговорила да “није примила плату неколико месеци”, “плату добијам са закашњењем” односно да “добија хонорар по прилогу”.

За одговор на питање “Колико износи ваша месечна зарада?” понуђено је шест опција. Половина анкетираних медијских радника одговорила је да има примања до 50.000 динара, односно између 40.000 и 50.000 динара, троје има примања од 30.000 до 40.000 динара, док једна особа има више од 50.000 динара. Одговор није дало двоје анкетираних.

“Овакви одговори показују да новинари имају примања нижа од просека на нивоу Расинског округа и градова у којима живе и раде. Према подацима Завода за статистику Србије просечна нето зарада у Расинском округу, у мају 2022. године, износила је 60.510 динара. Новинари су са својим зарадама за 25 до 40% испод овог просека”, истиче Саша Пауновић из ЦИНК-а, који је био задужен за спровођење анкете.

Ако већ примања нису на одговарајућем нивоу новинари барем могу да буду задовољни чињеницом да 75% њих, деветоро анкетираних, има плаћено пензионо и здравствено осигурање. Само један анкетирани је одговорио негативно док двоје није дало никакав одговор.

Занимљив је био и одговор на питање “Да ли сте члан неког синдиката?”. Чак 11-торо анкетираних одговорило је негативно а само један позитивно што јасно указује да запослени у медијима немају пуно поверења у синдикате али такође указују и да синдикатима запослени у медијима нису превише интересантни као потенцијално чланство.

Вероватно због слабог присуства синдиката већина анкетираних новинара подржава потписивање колективног гранског уговора за медијске раднике. Овај вид заштите запослених подржава деветоро анкетираних, односно 75%. Само једна особа је била против а двоје без одговора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси