Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Како је почео још један косовски оружани сукоб на ТВ Пинк?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 08. 2022.

Извор: Радио Гораждевац

Како је почео још један косовски оружани сукоб на ТВ Пинк?

Блокаде путева на северу Косова које су биле успостављене у недељу 31. јула, дан пре ступања на снагу одлука косовске владе о српским таблицама и документима, биле су повод за специјалну емисију на телевизији Пинк у којој је објављен „почетак оружаног сукоба“, који се на крају није ни догодио.

У ударном вечерњем термину уз преношење сирена за опасност водитељ је најављивао “да су према речима директора КБЦ Косовска Митровица Милана Ивановића пристигли први рањеници и да им се не зна број“, рекао је водитељ и нагласио „да је ово увод у почетак оружаног сукоба”.

Нетачно је да је те ноћи у недељу 31.јула 2022 године почео оружани сукоб Срба са севера и Полиције Косова. Нетачна је и тврдња да су у КБЦ Косовска Митровица пристизали рањени у, како је водитељ нагласио, непознатом броју. Да нема рањених потврдио је директор Здравственог центра Косовска Митровица Златан Елек преко провладиног портала Косово Онлајн.

Још један пример дезинформација упућених у специјалном програму на ТВ Пинк је лажно навођење извора јер доктор Милан Ивановић није директор КБЦ Косовска Митровица, што се може проверити на званичном веб сајту.

Овакав вид пропаганде и класичног спиновања на националној фрекфенцији, поред пристуних тензија на северу, додатно је узнемирило јавност а посебно становнике српских средина на Косову.

Поред “спектакла” на Пинку, исте вечери, лажне вести су се ређале на Твитер-у и осталим друштвеним мрежама. Лажну вест да је дошло до окршаја Војске Србије и Полиције Косова, која је кружила на друштвеним мрежама, у саопштењу је демантовало Министарство одбране Србије.

 Укупна безбедносна ситуација у општинама на северу Косова је напета, оценио је КФОР у саопштењу у ком наводи да ће у складу са својим мандатом интервенисати ако стабилност на Косову буде угрожена.

Претходно је полиција навела да нема званичних информација о повређеним грађана или полицијских службеника, и позвали су све медије и грађане да не наседају на лажне вести које како истичу дестабилизују ситуацију и стварају панику.

Министар унутрашњих послова Џељаљ Свећља је у међувремену одржао конференцију за медије са косовским премијером Аљбином Куртијем, на којој је саопштио да је 11 грађана „повређено“ од стране „илегалних наоружаних структура“, те да је полиција покренула истрагу, пренео је Коссев.

Грађани су пријавили малтретирање и нападе на албанске држављане који су се затекли у путу на Северу, наводећи да се ради о четири случаја, док је на полицију, према њиховим званичним информација пуцано у четири наврата, а чула се и једна детонација.

Након дипломатске интервенције Вашингтона и Брисела, Приштина је одложила спровођење одлука, до оружаног сукоба услед високих безбедносних тензија није дошло.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси