Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  "Држава ће се повући из медија"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 09. 2012.

Извор: Б92 / Бета

"Држава ће се повући из медија"

Помоћник министра културе за медије Драган Коларевић изјавио да ће држава у року одређеном Медијском стратегијом напустити власништво у медијима.

 

"Према Медијској стратегији, јасно је да држава мора да се повуче из власништва у медијима и настојаћемо да поштујемо рокове, уз широке јавне расправе и мишљења стручњака", рекао је Коларевић на скупу "Медијска стратегија - шта даље?", одржаном у прес центру Удружења новинара Србије.

Медијском стратегијом предвиђено је да до марта 2013. буде усвојена регулатива о статусу државне агенције Танјуг, а повлачење државе из власништва у свим јавним гласилима предвиђено је у року од 24 месеца од "утврђивања законског основа", рекао је председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић.

Коларевић је у првом јавном наступу од када је постављен за помоћника министра истакао да Министарство културе и информисања неће фаворизовати ни државне нити приватне медије, јер на то нема право, а да је обавеза државе да јавним сервисима, Радио-телевизији Србије и Радио-телевизији Војводине, обезбеди стабилан начин финансирања и уређивачку аутономију.

"Приватним медијима ће бити остављено сасвим довољно простора да могу слободно и позитивно да послују на медијском тржишту. Ту морамо водити рачуна, то нам је већ речено да о томе посебно бринемо и учинићемо све да не фаворизујемо ни једне нити друге, јер министарство на то нема право", рекао је Коларевић.

Додао је да је у Европи пракса да се јавни медијски сервиси финансирају претплатом, а да су дозвољене рекламе и буџетско финансирање, транспарентно и наменски, и да би у Србији јавни сервиси из буџета могли да добијају новац за програме за иностранство, дијаспору и научни и образовни програм.

Коларевић је навео да ће нова власт у области медијског законодавства наставити тамо где је стала претходна и да неће почињати све испочетка.

Додао је да су закони о јавном информисању, електронским медијима, јавним телевизијским сервисима, о акредитацијама и недозвољеном обједињавању и јавности власништва јавних гласила у фази преднацрта и да је реч о радним верзијама о којима ће се расправљати.

Коларевић је најавио да ће у Министарству културе и информисања бити постављен државни секретар задужен за медије.

Председник НУНС-а Вукашин Обрадовић рекао је да би власт одмах и без одлагања могла да промени начин финансирања државних медија и да поштује закон о државној помоћи, којим је забрањена помоћ којом се један субјект доводи у привилегован положај на тржишту.

Обрадовић је истакао да је управо то случај са државном новинском агенцијом Танјуг, која добија субвенције од државе, чиме су нарушени односи на тржишту на којем послују и две приватне новинске агенције, Фонет и Бета.

Председник НУНС-а је навео да Медијска коалиција, коју чине медијска удружења, очекује од нове власти повлачење државе из власништва у медијима и промену начина финансирања.

Председник Асоцијације независних електронских медија Саша Мирковић рекао је да су медијска удружења против оснивања регионалних јавних сервиса, али да је претходна власт без консултовања тих удружења сачинила нацрт закона о регионалним јавним сервисима.

"Невероватно је да је неко могао да стане иза таквог текста, јер се у њему, између осталог, не помињу интернет и нове технологије, а предвиђено је и да се на регионалне сервисе не примењује процедура добијања дозвола за фреквенцију, док се рекламно време повећава са шест минута на сат на девет минута", рекао је Мирковић.

Представник Независног друштва новинара Војводине Чаба Пресбургер рекао је да је највећи проблем медија националних заједница политички притисак од националних савета националних мањина, али да те медије не би требало приватизовати него усвојити решења која ће гарантовати независност њихове уређивачке политике.

Председница УНС Љиљана Смајловић изјавила је да је бивша власт у случају продаје листа Политика показала сво "лицемерје, лаж и антиевропско понашање" у области медија и да ће се на том примеру показати и колико се може веровати обећањима нове власти. "Нама је прилично јасно ко је власник тих 50 одсто који су продати, али битно је да власт покаже да ће спровести оно што су записали у коалиционом споразуму и да ће одмах ставити на дневни ред извештај о медијима Верице Бараћ. Већина тих питања је покренута у извештају Верице Бараћ, ако нешто није тачно, нека Влада утврди шта није тачно", рекла је Љиљана Смајловић.

Председница УНС-а оценила је да решења о власништву над медијима у Србији не ваљају ништа, јер је могуће да се Политика прода кришом и уз сигурно кршење обавеза државе према свом власништву у том најстаријем и најважнијем листу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси