Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Беспарица или притисак
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 09. 2012.

Аутор: М. Иветић Извор: Вечерње Новости - Војводина

Беспарица или притисак

Мера штедње: Кикиндска власт прекинула финансирање приватних локалних медија. Општинари се правдају празном касом, а они којима су ускраћене паре негодују

КИКИНДА - Општинска власт у Кикинди прекида финансијску подршку приватним локалним медијима, као и појединим продуцентским и маркетиншким кућама из Београда и Новог Сада. На почетку године склопљени уговори раскидају се, закључно с последњим августовским даном, па колико се ко овајдио.

Ово је, иначе, прва конкретна мера штедње, коју је донело Општинско веће у новом постизборном саставу, с образложењем да је неминовна у - отежаној финасијској ситуацији. Одмах су уследиле оштре, негативне реакције оних којима се ускраћују паре. Газде медија и уредници сматрају да су неправедно закинути, а неки наговештавају да ће бити принуђени да се повуку из новинарства.

Заменик председника општине Милош Латиновић ову одлуку образлаже искључиво последицама умањења буџетских прихода, уз напомену да се штедња не односи само на ову друштвену делатност. Обећава да ће самоуправа, кад буде довољно пара, наставити да помаже информисање.

Општина је, иначе, почетком године за суфинансирање програма и пројеката локалне медијске сцене, гарантовала 17 милиона динара. Уследио је конкурс, па омах потписивање уговора са онима који су прошли конкурсни филтер.

У протеклих осам месеци поједине медијске куће добиле су део новца. Тако се на рачун Радио-телевизије ВК, чији је власник Зоран Милешевић, уместо предвиђених

8,45 милиона, из општинске касе слило нешто више од милион динара. Телевизији Рубин, чије су газде породица Милошевић из Крушевца и фабрика "Банини", уместо пет, уплаћено је 1,7 милиона. Листу "Кикиндске", Жељка Бодрожића, прослеђено је 625.000, уместо уговорених милион динара. Другом овдашњем недељнику "Нове кикиндске новине", којим газдује конзорцијум из Новог Сада, стигло је 94.000, уместо 250.000 динара.

Краћих рукава остала је и новосадска Телевизија Мост, којој је, за периодичне прилоге о кикиндској општини у овој години требало да се плати 600.000 динара.

Цифра се, међутим, свела на 75.000 динара. У промотивном смислу на почетку године преамбициозни Кикинђани, за 250.000 динара, утаначили су с телевизијском продуцентском кућом Арт еволушн из Београда снимање два документарца.

Београђанима је, међутим, уплаћено само 100.000 динара.

Локални Радио Ами остао је без комплетно уговорене суме од 250.000 динара. Исто тако прошла је и марекетиншка агенција из престонице "Пропаганда", која је за постављање билборда с мотивом Кикинде широм Србије требало да инкасира 1,2 милиона динара.

- Зашто се са уштедама у буџету кренуло од медија, а не од, рецимо, јавних предузећа, у којима директори имају огромна примања - без обзира на то како фирме послују. Један од директних повода да се нашој ТВ не исплати уговорени новац јесте наш критички став у информативном програму према свима, па и локалној власти. Наслућујем да је то својеврсна чистка, односно, диференцијација на подобне и неподобне медије - каже главни и одговорни уредник ТВ Рубин Јелена Црногорац.

Нарушена равноправност

Незадовољни су у Радио-телевизији ВК. Њен главни и одговорни уредник Дијана Суботички сматра да је одлука о ускраћивању буџетских средстава медијима селективна, јер је у привилегованој позицији остао Информативни центар, односно, Радио Кикинда. Указује да је у примени рестриктивне мере, ако је већ морала да уследи, ово јавно предузеће чији је оснивач општина, потпуно заобиђено. Тим чином, закључује, нарушена је равноправност информативних кућа.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси